Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt för Volvo få ord och handling gå ihop

Publicerad

Svårt för Volvo få ord och handling gå ihop

- För att Volvo som företag ska bli bättre måste dess chefer ha balans mellan jobb och privatliv. Ett anställningskrav på dem kan bli att de har minst ett brinnande intresse utöver jobbet. Det sa koncernens personalchef Kjell Svensson på konferensen Ett friskt arbetsliv.

3-4 procent av cheferna har tvingats lämna sina jobb därför att de inte klarade chefsrollen. De hade inte tillräckligt hög social kompetens, som det heter.
Personalchefen efterlyser större flexibilitet vad beträffar arbetstiden. Ibland krävs det att folk jobbar nästan dygnet runt, vilket han kallar kundanpassad arbetstid. Konjunkturerna växlar snabbt, som i Brasilien. En stor marknad ena året kan krympa avsevärt nästa år, som med lastbilar i USA från 1999 till detta år.
- Därför blir anställningsformen allt svårare att hantera. Livslånga anställningar har spelat ut sin roll. Nu säger vi i stället: Kom hit och arbeta några år. Samtidigt som du lär dig mycket ökar din användbarhet på arbetsmarknaden.
Samme Kjell Svensson och Volvos vd Leif Johansson deltog i IVA:s projekt med samma namn som konferensen. Syftet var att eliminera arbetsrelaterad och hälsovådlig stress och åtföljande sjukfrånvaro. Det kostar företaget ca en miljon om en mellanchef är borta i sex månader och fyra miljoner om det gäller en hög chef.
Företaget har ett behandlingsprogram som sträcker sig över ett halvår. Man har ett friskhetsindex på företaget, vilket innebär att man mäter närvaron, inte frånvaron. På Volvos intranet finns en hälsosajt.
En annan bakgrund till konferensen var Yrkesinspektionens kritik av Volvo Lastvagnar och Volvobussar. Fördelningen av arbetsuppgifter är bristfällig. Det samma gäller utbildningen av chefer/arbetsledare. Och målen med arbetsmiljöpolicyn är inte allmänt kända.
SIF-klubbordföranden Ronny Olaisson har inte så stor tilltro till vackra ord och utfästelser på konferenser.
- I vår slimmade organisation arbetar folk ihjäl sig. Frånvaron ökar och sjukskrivningarna blir längre. Den som inte förhandlar bort rätten till övertidsersättning blir inte anställd på Volvo.
- Efter förra förhandlingen om övertalighet enades vi med företaget om ett kompetensväxlingsprogram för att vara rustade för kontinuerliga rationaliseringar. Efter ett halvår ser vi att programmet har misslyckats.

LISBETH NIEMINEN   © siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.