Ungdomarna skulle sälja internetannonser, men efter bara tre veckor blev de av med jobbet. Anledningen var att de inte klarade av jobbet, uppger företagets personalchef i tidningen Östran. Eftersom ungdomarna enbart hade provisionslön fick de inte heller något betalt för sitt arbete.
Inger Rutensköld, Unionens regionchef i Småland, tycker att det är självklart att det inte får gå till på det här sättet.
- Vi som organisation kan inte bara se på när man missbrukar avtal på det här sättet. Även om företaget inte har kollektivavtal finns det en praxis i arbetslivet totalt sett.
I det här fallet är inte de uppsagda medlemmar, men Inger Rutensköld tycker att det ändå finns anledning för Unionen att agera. Särskilt som det handlar om unga människor på väg ut i arbetslivet som inte hunnit gå med i facket. Men omständigheten att de inte är medlemmar och att det inte finns avtal gör det svårare för Unionen.
- Vi kan inte gå in och förhandla om det inte finns medlemmar.
Av samma anledning är exempelvis en blockad mot företaget inte aktuell. Till skillnad från vissa LO-förbund vidtar inte Unionen stridsåtgärder mot företag utan medlemmar. Det som i första hand återstår för Unionen i sådana här fall är att bedriva opinionsbildning, anser Inger Rutensköld.
Är det inte ett perfekt tillfälle för Unionen att rekrytera nya medlemmar?
- Självklart, det är nästa steg. Men det är inte säkert att vi får komma in på företaget.
Företaget annonserar efter ny arbetskraft via arbetsförmedlingen. Efter att länsarbetsnämnderna avskaffats kan inte facket förhindra detta, enligt Inger Rutensköld. Däremot försöker man på olika sätt påverka arbetsförmedlingen.