Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Svårt punktera myt om rosa pengar

Myten att homosexuella är köpstarka karriärister som åker på shoppingresor är skev, enligt två forskningsstudier som kom i våras. Unionens likabehandlingsexpert Shadé Jalali och de andra deltagarna i en paneldebatt på Pridefestivalen var försiktiga i sitt uppdrag att punktera myten om rosa pengar.
Johanna Rovira Publicerad

- Bilden av de rosa pengarna är etablerade som en sanning i media. I drygt ett decennium har det målats upp en föreställning att HBT-personer är välbärgade, satsar på karriären, åker på shoppingresor till Barcelona och är intresserade av chic heminredning. Men jag tror att vi är en hel del som inte känner igen oss i bilden, sade Hans Linde, vänsterpartist och moderator för ett Prideseminarium med titeln Myten om de rosa pengarna.

- Den gruppen finns, konstaterade Ulrika Westerlund, förbundsordförande på RFSL, men det finns också panka tågluffare som bor på soffor istället för på designhotell. Vi är inte bara HBT utan tillhör också andra grupper och lönen skiljer sig stort inom gruppen.  

Nyligen kom en studie från Linnéuniversitetet som visar att homosexuella män tjänar i genomsnitt 15 procent mindre än heterosexuella män och att de homosexuella männen dessutom var underrepresenterade på chefsposter. Hans Linde menar att resultatet slår hål på myten om den köpstarka HBT-gruppen. Men slutsatsen att HBT-personer skulle vara utsatta för lönediskriminering, var panelen försiktiga att ställa upp på.

- Vi kartlägger inte våra medlemmars sexuella läggning, även om det skulle underlätta för statistiken om lönediskriminering, sade Shadé Jalali, men visade med en egen undersökning att många HBT-personer känner sig diskriminerade på sitt jobb, men inte vågar anmäla av rädsla för repressalier.

- Mycket av diskrimineringen sker i rekryteringsprocessen.

- Vi får in 50 anmälningar om diskriminering på grund av sexuell läggning per år, varav hälften handlar om arbetslivet. Men såvitt jag vet har ingen handlat om lönediskriminering, sade George Svéd, enhetschef på DO.

De tre paneldebattörerna höll dock med Hans Linde om att det kan vara problematiskt att HBT-gruppen målas upp som en välbärgad grupp som genom sin köpkraft ska konsumera sig till frihet och jämlikhet. Den politiska diskussionen blir därmed oväsentlig.

- Det ligger i tiden att tala om konsumentmakt och någonstans tycker jag det är viktigt att vi synliggörs också som konsumenter. Men det blir tråkigt om man därmed frångår det strukturella ansvaret. Den samhällsbild som råder är att som konsument blir du stark, men det är i själva verket tillsammans vi blir starka, sade Shadé Jalali och uppmanade fler att använda sig av diskrimineringslagen:

- Jag vet att det är svårt att anmäla sin arbetsgivare, men någonstans måste man ta ansvar för att diskrimineringslagstiftningen ska bli bättre. Finns det inga ärenden, så finns det ju inget problem.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.