Förra sommaren var det premiär för TCO:s sommarjobbsjour. I år, i regi av facketförändras.nu, har förfrågningarna ökat, delvis tack vare reklam i radio och på webben.
Den som ringer är ofta mellan 15 och 19 år, och ska ut på sitt första sommarjobb. Men det är inte heller ovanligt att det är ängsliga föräldrar som hör av sig.
Rådgivarna svarar på mellan 30 och 40 frågor i veckan, på telefon eller mail. Många frågor handlar om lön, semester och arbetsintyg.
- Många vet inte vad man ska tänka på när det är första jobbet. Kunskapen är ganska låg, säger Elisabeth Lewander, verksamhetschef.
Exempel på frågor som Sommarjobbsexperten fått, och svaren de lämnat:
Fråga: Det står på mitt anställningsbevis att min lön är inklusive semesterersättning, vad innebär det?
Svar: Om lönen anges inklusive semesterersättning innebär det att arbetsgivaren har lagt på den semesterersättning som du kommer att tjäna in under sommaren redan i din överenskomna lön. Det är viktigt att tänka på om lönen anges inklusive semesterersättning eller inte, när ni diskuterar lön. Semesterersättning beräknas antingen enligt semesterlagen eller enligt det kollektivavtal som arbetsgivaren har tecknat.
Fråga: Har jag rätt till semester från mitt sommarjobb?
Svar: Enligt semesterlagen har du rätt till semesterledighet endast om anställningstiden överstiger tre månader, men du kan alltid kolla med arbetsgivaren och överenskomma om ledighet.
Om du inte har rätt till semester från ditt sommarjobb har du rätt till semesterersättning, en ekonomisk ersättning för att du inte kan ta ut din intjänade semester i ledighet.
Fråga: Jag är nyfiken över vilken lön jag kan begära på mitt sommarjobb, jag tjänar nu 110 kronor i timmen vilket är en ökning med 4 kronor i timmen sen förgående år.
Jag jobbar som ekonomiassistent på leverantörsreskontra där jag arbetar med fakturahantering allt utom scanning och verifiering av fakturor. Det är mitt andra år som jag jobbar på arbetsplatsen.
Är min lön rimlig?
Svar: Din lön ska sättas individuellt. Med det menas att din arbetsgivare ska ta hänsyn till arbetets svårighetsgrad, din arbetslivserfarenhet och din utbildningsbakgrund. För att se hur lönerna ligger för ditt yrke rekommenderar jag dig att gå in och se på fackförbundet Unionens lönestatistik. Den statistiken gäller för privatanställd personal.
Lönestatistiken visar månadslöner och för att räkna ut vad din timlön blir per månad, tar du månadslönen delat med 167.
Det innebär att din nuvarande lön på 110 kr/h motsvarar 18 370 kr/månad.
Förutom din timlön har du rätt till semesterersättning med 12 %. Om din timlön redan innehåller semesterlön behöver du räkna bort 12 % för att veta din verkliga lön.
Fler frågor och svar hittar du här