Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Studentprotest med pasta till utbildningsutskottet

Publicerad

Studentprotest med pasta till utbildningsutskottet

15180 pastakrokar och lika många namnunderskrifter fick riksdagens utbildningsutskott i dag av studentkampanjen Hälften bidrag, hälften lån. Studenterna kräver ett mer generöst studiemedelssystem.

Tidigare i höst presenterades förslaget till nytt studiemedelssystem. Det innebär bland annat att bidragsdelen och fribeloppsnivån ska höjas. Men förbättringarna räcker inte menar Sveriges förenade studentkårer (SFS) och TCO som länge krävt mer.
- Studenterna har förlorat 450 kronor i månaden i köpkraft de senaste åren. Vi lever på mindre pengar än vad kronofogden lämnar kvar efter en skuldindrivning, säger Johan Mårtensson som är vice ordförande i SFS.
- Våra krav är bland annat hälften bidrag, hälften lån, rimliga återbetalningskrav och bättre pensionsgrund.
Över 15000 studenter har skrivit på protestlistor som överlämnades till riksdagens utbildningsutskott som på torsdag tar ställning till förslaget. Varje student representerades dessutom av en pastakrok.
- Pasta är en symbol för den fattiga studenten som inte har råd med annan mat, säger Johan Mårtensson.
Protesterna får dock knappast den avsedda effekten. Enligt utbildningsutskottets ordförande Jan Björkman kommer propositionen inte ändras.
- Jag tycker att vi satsar ordentligt. Studiemedelssystemet har redan fått mer pengar än vad som avsattes i vårbudgeten, säger Jan Björkman.
- Jag förstår om studenterna är besvikna, men Sverige har ett av de bästa studiemedelssystemen i världen. Alla studenter lever inte på pasta.
Det slutliga beslutet fattas av riksdagen den 13:e december. Kampanjen hälften bidrag, hälften lån fortsätter fram till dess.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.