Studien som publicerats i American Journal of Epidemiology och som bygger på information från 170 000 personer i 14 europiska länder, visar ett tydligt samband mellan hur vi har det på jobbet och den fysiska aktiviteten på fritiden.
Personer som upplever hög stress på arbetet rör sig mindre på fritiden. Risken att bli stillasittande var 20 procent högre för dem som upplevde jobbstress, jämfört med dem som inte gjorde det. En hypotes är att ett stressigt jobb med höga krav resulterar i trötthet och därmed ökar behovet av återhämtning.
- Risken för fysisk inaktivitet vid ett stressigt jobb är framförallt kopplad till hur man upplever kontrollen över den egna arbetssituationen, snarare än hur höga kraven är i arbetet. Ju mindre kontroll och möjlighet man hade att styra över sitt arbete, desto större var sannolikheten att personen var fysiskt inaktiv, säger Anders Knutsson, professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet.
Resultatet av studien, menar Anders Knutsson, visar att om man vill öka den fysiska aktiviteten i befolkningen ska också faktorer som rör arbetslivet beaktas.
Stillasittande kan kopplas till sjukdomar som diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa cancerformer.
Studien är en del av ett samarbete mellan olika europiska universitet, IPD-Work Consortium, där Mittuniversitetet också ingår.