Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stress bakom sjukskrivningar

Publicerad

Stress och hårdare arbetsvillkor. Det är orsakerna till att långtidssjukskrivningarna ökat med nästan 25 procent på bara ett år, visar en färsk undersökning från TCO. Värst drabbade är kvinnor och skillnaderna mellan olika regioner är stora.

Ohälsan i arbetslivet ökade dramatiskt åren 1999 och 2000. Sjukpenningtalet, antalet sjukdagar per person när de första 14 sjukdagarna räknats bort, steg från 14,8 dagar till 18,2, nästan 25 procent.
Enligt de yrkesverksamma själva beror den kraftiga ökningen på stress och ett hårdare arbetsklimat. TCO har tillfrågat 4114 yrkesverksamma över hela landet om varför de sjukskriver sig. 69 procent angav stress som främsta orsak. 25 procent ansåg att allmänt hårdare arbetsklimat förklarar ökningen av långtidssjukskrivning. Endast en procent ansåg att förenklade regler när det gäller sjukskrivning var förklaringen.
Bland kvinnor och bland offentliganställda är tendensen ännu högre: 76 procent ansåg att stress är den främsta orsaken.
Nästan två tredjedelar (62 procent) av de tillfrågade uppgav att de gått till arbetet fast de varit sjuka, 22 procent att de tagit ut semester eller kompledighet i stället för att sjukskriva sig.
- Det är en kraftig ökning och vi har bara sett början på den, säger Roger Mörtvik, samhällspolitiskt ansvarig på TCO. Alla siffror tyder på att kostnaden för långtidssjukskrivning kommer att öka ett par tre år till.
Ökningen gäller samtliga län, men länen har ökat olika mycket. I Norrbotten hade sjukpenningtalet stigit från 17,8 till 22,4. I Halland, det län med minst långtidssjukskrivna, hade siffrorna stigit från 12,1 till 14,4. Stockholm ökade från 14,2 till 17,2.
Även ohälsotalet som är ett annat sätt att mäta ohälsan på, har ökat i samtliga län.
Roger Mörtvik är särskilt bekymrad över att flertalet sjukskrivningar är arbetsrelaterade.
- Det är inte fråga om några influensor utan rejäla stressjukdomar som det ofta tar lång tid att bota. Det vi ser är baksidan av kraftiga personalneddragningar kombinerat med ett ökat arbetstidsuttag. I dag är nästan var åttonde arbetsför person utestängd från arbetet på grund av ohälsa relaterat till arbetet. Fler tar med sig jobbet hem. Långa arbetstider blir farliga när man inte får tid att återhämta sig, säger Roger Mörtvik.
På SIF konstaterar arbetsmiljöansvarige Runo Carlsson att den största ökningen i sjukfrånvaro gäller människor under 35 år, anställda i den så kallade Time-sektorn; teknik, information, media och IT.
Roger Mörtvik anser att regeringen måste sätta upp ett nationellt mål för ohälsan liknande det man satte upp för arbetslösheten i mitten av 90-talet och rikta in politiken därefter.

Fakta ohälsa

Det finns olika sätt att räkna ut ohälsans omfattning och kostnad.
  • Sjukpenningtalet är antalet ersatta dagar med sjukpenning eller arbetsskadesjukpenning per person. De första 14 dagarna som arbetsgivaren betalar är oräknade.

  • I Ohälsotalet ingår förutom dagar ersatta med sjukpeng, även dagar ersatta med rehabiliteringspenning, förtidspension och sjukbidrag. En mindre del arbetsskadesjukpenning, förebyggande sjukpenning och ersättning av utbildningsbidrag. Dagare med sjuklön från arbetsgivaren ingår inte. Ohälsotalet steg från 43,8 till 47,2 från 1999 till 2000.

  • Den Relativa arbetsskadefrekvensen är antalet anmälda arbetsskador per 1000 invånare.

THOMAS HELDMARK© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.