Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Strejk i finsk teknikindustri

Finlands motsvarighet till Unionen, PRO, gick i morse ut i strejk.
Tillsammans med Metall tog man ut över 30 000 anställda och stängde därmed flera av landets stora exportföretag.
- Vi är rustade för en långvarig strejk, säger PRO:s ordförande Antti Rinne.
Sören Viktorsson Publicerad

In i det sista var det oklart om strejken, som aviserades för flera veckor sedan, verkligen skulle bli av. Sent på torsdagskvällen stod det dock klart att riksförlikningsman Esa Lonka inte lyckats ena parterna.

Vad förhandlingarna stupade på var främst fördelningen av kommande löneökningar. PRO och Metall ville se en jämn fördelning, medan arbetsgivarsidan önskade fördela pengarna på lokal nivå efter eget gottfinnande.

- Medlingsförslaget garanterade inte alla samma minimihöjning. En alltför stor pott lämnades över till arbetsgivarna för att bestämma om, fastslår PRO-ordföranden Rinne.

Runt 32 000 anställda vid 41 företag inom teknologiindustrin har nu alltså gått ut i strejk. Bland de företag som drabbats kan nämnas ABB, Kone, Metso, Sandvik och Wärtsilä.

Strejken har aviserats att pågå ända fram till morgonen den 7 november. Bedömare tror dock, att nya strejkvarsel kan komma så att facken på det viset markerar att de är beredda att hålla ut tills en uppgörelse har kunnat slutas.

Tjänstemän inom teknologiindstrin, anslutna till den finländska motsvarigheten till Saco, väntas ansluta sig till strejken i början av november.
Då skulle över 40 000 löntagare strejka i väntan på ett bättre lönebud.

Arbetsmarknadsminister Lauri Ihalainen vädjade nu på morgonen i finländsk tv till parterna att återgå till förhandlingsbordet.

- Helst redan i veckoslutet så att man kan hitta en lösning på de ömmande frågorna.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.