Från och med första juli kommer en hel rad nya lagar eller lagändringar. Flera har med arbetslivet att göra. Till exempel kan den som studerat men presterat undermåligt från och med den 1 juli få rätt till studielån igen. Men bara om det gått minst tio år sedan de misslyckade studierna.
För högkvalificerad arbetskraft som kommer från länder utanför EU införs den 1 augusti ett uppehålls- och arbetstillstånd kallat EU-blåkort. För att få kortet ska arbetstagaren ha en lön som minst motsvarar en och en halv genomsnittlig svensk årslön. Vederbörande ska också ha högskoleutbildning eller minst fem års yrkeserfarenhet.
Personer som arbetar i Sverige utan rätt att vistas här får ett utökat skydd, genom att de i lag ges rätt till lön för det arbete de trots allt har utfört, eller minst tre månaders avtalsenlig lägstalön om det skulle uppstå en tvist om lönen. En arbetsgivare som anställer personer utan uppehålls- eller arbetstillstånd ska, enligt den nya lagen, kunna dömas till böter eller i värsta fall fängelse.
Utländska företag som har personal på plats i Sverige i mer än fem dagar ska anmäla det till Arbetsmiljöverket, som får i uppdrag att upprätta ett register över utländska företag som under tidsbegränsade perioder har utländsk personal stationerad i Sverige. Detta ska i sin tur underlätta för facken att kontrollera att de anställda har schysta villkor.
Om du planerar att leka paparazzifotograf på semestern bör du tänka dig för både en och två gånger. Från den 1 juli införs en ny brottsrubricering; kränkande fotografering. Lagen innebär att det blir förbjudet att fota eller filma personer i en miljö som är att anse som privat. Det kan till exempel vara i trädgården eller i ett omklädningsrum. För journalister gäller lite lösare tyglar, så länge fotograferingen görs i nyhetssyfte.
Samtidigt kan du räkna med att du själv fångas på film oftare framöver. En ny kameraövervakningslag gör det lättare att sätta upp kameror på vissa platser, som affärer, parkeringshus och andra offentliga rum.
Tidningen Riksdag & Departement har gjort en heltäckande lista över nya lagar. Du kan läsa den här.