Vi minns ALU-jobben, plusjobben, äldrestödet och amsjobben.
I dag finns det instegsjobb, nystartsjobb, särskilt nystartsjobb, anställningsstöd och lönebidragsjobb. Och så praktikplatser på det. (Läs mer om bidragsformerna längre ned.)
Gemensamt för de alla är att arbetsgivaren kan få bidrag av staten för att anställa någon som av en eller annan anledning har svårt att få jobb och som behöver hjälp in på arbetsmarknaden.
Men där det finns pengar att tjäna finns det också risk för missbruk. Enligt regeringens utredare kan missbruket med olika former av anställningsbidrag röra sig om miljardbelopp.
Trots regler om kontroll och uppföljningar hamnar många av de som är avlönade med skattepengar i händerna på oseriösa och till och med kriminella arbetsgivare. Andra råkar illa ut på grund av slarv eller för att det finns ett systemfel. Regeringen har tillsatt ett flertal utredningar för att komma tillrätta med problemet.
Under tiden hamnar många i kläm och blir snuvade på pensioner och försäkringar och i vissa fall också lönen. I fjol konstaterade riksdagens utredningstjänst att mer än 6 400 lönebidragare helt saknade försäkring om de skulle bli skadade på jobbet.
Trots att det finns krav på att facket ska tillfrågas är det inte ovanligt, enligt Unionens ombudsmän, att Arbetsförmedlingen ofta struntar i fackets rekommendationer och att facket inte ens alltid blir informerade.
I augusti 2013 var 135 530 personer i olika former av subventionerat arbete. Vi har gått igenom de typer som finns i dag, och vad de innebär. Läs mer om de olika bidragsformerna nedan, och hur Arbetsförmedlingen ofta missar att göra de kontroller som krävs, i artiklarna intill.
Nystartsjobb
Förstärkt, särskilt nystartsjobb
Lönebidrag
Instegsjobb
Särskilt anställningsstöd
Praktik