Av 21 samhällsinstitutioner är det bara Europaparlamentet som har lägre förtroende hos allmänheten än de fackliga organisationerna. Sedan 1970-talet anser endast hälften av svenskarna att löntagarnas väl beror på fackets ställning i samhället. Därtill har organisationsgraden sjunkit enormt de senaste åren.
Ändå anser majoriteten av de fackliga företrädarna att förbunden kommer att spela en avgörande roll för både löntagare och som samhällspolitisk aktör i framtiden.
- Egentligen vore det väl konstigt om vi som fackliga företrädare inte hade den bilden av framtiden. Vi har tydliga mål och försöker hela tiden flytta fram våra positioner, säger Peter Hellberg, förste vice förbundsordförande för Unionen.
Majoriteten av de fackliga företrädarna upplever att deras organisationer blivit bättre på att påverka politiken och att analysera svensk ekonomi och arbetsmarknad. 77 procent anser även att arbetsgivarna gör ett bättre jobb på dessa områden. Nio av tio anser dessutom att de satsningar som arbetsgivarnas organisationer gjort har gett dem en starkare position.
- På den fronten måste vi vara självkritiska. Det räcker inte med att ha många medlemmar och fortsätta i samma hjulspår som vi alltid gjort. För att hänga med i samtiden gäller det att synas i den offentliga debatten och framför allt på arbetsplatserna runt om i Sverige. TCO-förbunden har tagit det här på stort allvar och bildat Facketförändras, ett sätt att visa medlemmarna att organisationen kan och vill utvecklas, säger Peter Hellberg.
För att ta ge arbetsgivarorganisationerna mothugg i den offentliga debatten behövs det dock ett enat krafttag. På frågan om det finns ett behov av, att från fackligt håll, gå samman och stärka sin röst svarade 87 procent av de fackliga organisationerna ja.
Undersökningen bygger på en enkät som skickades ut till samtliga styrelseledamöter i de tio största fackförbunden inom LO, TCO och Saco. Totalt omfattar undersökningen 30 förbund.