Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Storföretag shoppar subventioner

Publicerad

"Storföretag shoppar subventioner"

Företag flyttar runt i EU i jakt på mesta möjliga bidrag och bistånd, en utveckling som missgynnar arbetstagarna och ökar arbetslösheten i bland annat Sverige. Göran Färm, ledamot i Norrköpings kommunfullmäktige och i EU:s regionkommitté vill skärpa reglerna och införa uppförandekod.

- Jag har tagit upp frågan i regionkommittén om hur man flyttar runt jobb i EU, och vi kan konstatera att det finns företag som utnyttjar en flora av bidrag och stöd.
Färm har utrett frågan på uppdrag av regionkommittén och kommit med förslag om gemensamma regler inom EU. Skulle kommittén anta förslagen rekommenderas EU-kommissionen att utreda frågan och vidta lämpliga åtgärder.
- Företagen shoppar subventioner och spelar ut löntagare mot varandra. Jag har sett det på Ericsson här i Norrköping, hur man genom outsourcing till amerikanska bolag kan flytta verksamheten till Skottland där man får bra villkor och kan bedriva en direkt anti-facklig politik.
Göran Färm efterlyser bland annat en uppförandekod enligt OECD:s modell men på europeisk nivå, där bland annat regler för facklig verksamhet och förbud mot barnarbete ingår.
- När man talar med företrädare från andra länder så är det många som har erfarenheter av hur företagen flyttar runt och utnyttjar systemet. Vi är oroade för vad som kan hända vid en utvidgning av EU österut där vi vet att de inte har samma tradition vad gäller facklig verksamhet och arbetstagarnas rättigheter, säger Göran Färm.
Låglöneländer som Portugal och Grekland är de som vinner på företagens jakt på kostnadsbesparingar, men Göran Färm menar att även de förlorar i längden.
- De tjänar på detta kortsiktigt, men när företagen pumpat ut bidragen flyttar de till ännu billigare länder i exempelvis Sydostasien. Vi måste permanent förbättra förutsättningarna för alla länder.
I september ska EU:s regionkommitté avgöra om man ska anta förslagen i Färms utredning.

LINDA SVENSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.