Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stora Enso sparar - 2 500 anställda får gå

Stora Enso planerar att minska personalstyrkan med ca 2 500 personer, varav 750 i Sverige.
- Folk är väldigt oroliga och fundersamma över hur det här ska gå till, säger Johan Johansson, ordförande för Unionenklubben på Stora Enso i Skoghall.
Ola Rennstam Publicerad 18 juni 2013, kl 13:50

Skogsindustrikoncernen Stora Enso måste minska sina fasta kostnader med upp till 1,7 miljarder kronor per år. Effektiviseringarna planeras ske genom personalnedskärningar på 2 500 personer, varav 750 i Sverige, 650 i Finland, 850 i övriga Europa och 250 i övriga världen.

Stora EnsoEnligt Stora Ensos vd Jouko Karvinen (bilden) beror effektiviseringsåtgärderna på lägre lönsamhet, krympande marknad och den svaga europeiska ekonomin.

I dagsläget har Stora Enso 5 900 anställda i Sverige. Det är enligt bolaget ännu inte klart hur många anställda som blir av med jobbet på de orter där koncernen har verksamhet. Men i ett pressmeddelande säger företaget att nedskärningarna kommer att ske inom administration, tjänster och service och genom effektiviseringar. Någon minskning av kapaciteten på bruken i Sverige är inte aktuell.  

På Stora Ensos anläggning i värmländska Skoghall, liksom på många andra av koncernens bruk i Sverige, har man nyligen gått igenom en tuff tid av besparingar och stora personalminskningar. Och nu är det alltså dags igen.

- Folk är less på besparingar. Men det är mycket som är oklart än så länge, den information jag fått från ledningen här på Skoghall är att allt ska ses över förutsättningslöst. Men på något sätt ska det här 200-miljonereuropaketet sparas in på koncernen, säger Johan Johansson ordförande för Unionenklubben.

- Under den senaste omgången neddragningar förra året behövde ingen gå till Trygghetsrådet, det löstes med avgångsvederlag och pensioneringar. De flesta blev ganska nöjda. Vi hoppas på det den här gången också, men förväntar oss inte det. Men jag hoppas att jag har fel.

Än så länge har inga fackliga förhandlingar inletts i Skoghall. Tidigast på sensommaren tror Johan Johansson att de kan komma igång då klubben förhoppningsvis vet mer om hur besparingsförslaget ska se ut. Men redan nu kommer man att få stöd från Unionens regionskontor i Karlstad.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.