Stor ökning av antalet varsel
Oktober var en dyster månad för svensk industri. Antalet varsel var nästan tre gånger fler än för ett år sedan.
På Assidomän Kraftliner i Piteå ska en fjärdedel av personalen bort - trots att fabriken har gått med vinst i många år.
Stämningen är på gränsen till desperat. Bara sex veckor efter att den nye vd:n tillträdde kom beskedet: av 630 anställda ska 154 bort.
Trots att övertiden är stor, bland tjänstemännen hittills i år över 12 000 timmar. Trots att ingen har redovisat hur arbetet ska kunna bedrivas efter nedddragningarna. För inga arbetsuppgifter försvinner. Chefer som i somras nyanställde tio personer för att klara av driften säger nu att en neddragning plötsligt är nödvändig.
- Att tala om en förtroendekris är lindrigt. Det är många som mår fruktansvärt dåligt. De är upprörda till max, säger Roland Johansson, SIF-klubbens ordförande.
- Ledningen visar en cynisk människosyn. Det verkar som att de inte har tänkt igenom beslutet överhuvudtaget. De riskerar att slå sönder hela organisationen.
Enade fackförbund
Facken på fabriken, SIF, CF och Industrifacket, står enade i sin hårda kritik mot företagsledningen. Det ryktas om att en strejk planeras, men då fredsplikt råder är det inget man talar om öppet. En löntagarkonsult har kallats in för att granska planerna, och facken ska uppvakta Assidomäns styrelse.
- Vi måste försöka få dem som sitter över vår vd att förstå vad som händer, säger Johansson.
Ett stort projekt med syfte att få personalen delaktig i verksamheten har precis avslutats. Målstyrning och ökat personligt ansvar var viktiga inslag.
- Så kommer det här och tar död på allt, säger Eva Skoglund, laboratorieingenjör.
- Det är egentligen helt otroligt att man kan göra detta. Utan ekonomiska orsaker, utan arbetsbrist över huvud taget. Kan ett företag göra sig av med 154 människor på det här sättet, så har vi uppenbarligen ingen arbetsrätt alls i det här landet, säger hon.
Många stora varsel
Under oktober månad varslades 3 350 personer inom tillverkningsindustrin runt om i landet, enligt en sammanställning som Tidningarnas telegrambyrå, TT, har gjort. I oktober ifjol varslades 1 228 personer.
Försämringen av varselläget har gått snabbt. Tidigare i år har antalet varsel legat på en klart lägre nivå jämfört med förra året.
Men under den senaste månaden har företag efter företag inom industrin presenterat omfattande program för att minska personalstyrkan. Några av de värst drabbade är följande:
- Avesta Sheffieldkoncernen ska dra ned med sammanlagt 1 000 personer. Orter som Avesta och Torshälla råkar särskilt illa ut.
- ABB Generation i Västerås varslar 170 anställda.
- Ovako Steel i Hofors varslar 200 anställda.
- Saab i Linköping varslar 475 anställda.
- Akzo Nobel Chemistry i Stockvik varslar 100 anställda.
- AssiDomän Kraftliner i Piteå varslar 154 anställda.
- Perstorp Flooring gör sig av med 112 anställda. Varslet låg på 145, men efter förhandlingar räddades ett antal tjänster.
- Sandvik planerar att minska antalet anställda runt om i världen med 2 000 personer. I Sverige berörs 400-500 personer.
- SKF varslar sammanlagt 150 personer. 80 i Linköping, på LMT, samt 70 i Katrineholm, på SKF Mekan.
MAGNUS A JACOBSSON©SIF-tidningen 1998