Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stöd för e-konsumenter

Publicerad

13 länder har nyligen skapat en gemensam webbplats, där konsumenter kan anmäla näringsidkare på nätet. Sedan två år finns en liknande tjänst i Australien, Kanada och USA och den ingår nu i den nya webbplatsen.

Det är det internationella nätverket för konsumentmyndigheter, International Marketing Supervision Network, IMSN, som startat webbplatsen www.econsumer.gov. Nätverket består av tillsynsmyndigheter från 30 länder. Samtliga är länkade till siten. Konsumentombudsmannen är en av medlemmarna i IMSN.
- Syftet är att fånga upp klagomål inom e-handel, informera konsumenterna om e-handel och ge goda råd, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande KO och ansvarig för avdelningen Konsumenträtt på Konsumentverket/KO.
Konsumenten fyller i en anmälan. Tanken är att man tidigt ska fånga upp de problem som finns på marknaden som också är gränsöverskridande. Det är första gången som en gemensam plattform skapas för tillsynsmyndigheter från olika länder. I databasen finns redan 350 000 anmälningar om gränsöverskridande konsumentproblem.
- Vi får möjlighet att använda våra resurser på ett effektivt sätt. Vi kommer att läsa alla anmälningar som kommer från Sverige och söka i databasen på olika geografiska indelningar och även ämnesområden.
På vilket sätt kan ni ingripa?
- Vi kan förbjuda marknadsföring och avtalsvillkor i samband med e-handel och kan uppmärksamma om det exempelvis krävs ytterligare lagstiftning. Vi gör också granskningar tillsammans med andra tillsynsmyndigheter för att visa att liknande regler gäller över hela världen, även om formerna för tillsynen skiftar, förklarar Marianne Åbyhammar.
Hon tillägger att reglerna i marknadsföringslagen handlar om att stärka det kollektiva konsumentskyddet – inte att lösa den enskilda konsumentens tvist i första hand.
- Databasen ger framför allt en möjlighet att se trender och vad konsumenten kan ha problem med. En viktig aspekt är att vi kan lägga samman uppgifter och bildar oss en uppfattning om hur konsumentproblemen ser ut globalt – innan de kommer hit, säger Marianne Åbyhammar.
Kan ni också agera globalt?
- Varje land agerar utifrån den egna lagstiftningen. Vi har möjlighet att informera tillsynsmyndigheten i ett annat land att det förekommer olagligheter i marknadsföringen på nätet som riktar sig gentemot svenska konsumenter. Det kan leda till ett ingripande där. Vi har aktioner inom IMSN och gör gemensamma Internetgranskningar. Vi samarbetar sedan 1997 och har täta kontakter vi e-mail och träffas ett par gånger per år, avslutar hon.

ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.