Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stärk de anställdas inflytande över arbetstiden

Publicerad

"Stärk de anställdas inflytande över arbetstiden"


Tunt och föga nytt. Det anser Lennart Sjösten, SIF:s arbetstidsexpert, om rapporten från regeringens arbetstidsgrupp.

"Kortare arbetstid – för och emot" heter rapporten som mycket riktigt inte tar ställning, utan redovisar nackdelar och fördelar punktvis. Rapporten anger tre vägar till nya arbetstider: avtal, statlig stimulans eller tvingande lagstiftning. Den sistnämnda är dock "varken realistisk eller önskvärd", anser arbetsgruppen.
Lennart Sjösten, en av hjärnorna bakom TCO:s förslag till ny arbetstidslag, är inte förvånad över rapportens (brist på) resultat.
- Jag har varit med så pass länge. Motsättningarna både politiskt och mellan parterna är stora.
TCO anser att en generell arbetstidsförkortning inte löser problemen i arbetslivet. I stället ska alla ges möjlighet att behålla 40-timmarsveckan. De som vill ska dock kunna jobba 37,5 timmar, men då till priset av ökad flexibilitet.
I TCO-förslaget sägs också att den nya lagen bör ta med de arbetstidsregler, bland annat i fråga om nattarbete, som finns i EG-rätten. Dessutom påpekar man att de anställdas inflytande över arbetstiden måste stärkas.
Lennart Sjösten är kritisk mot att ingen av dessa båda punkter nämns i arbetsgruppens rapport.
- Ett av skälen till att man har arbetstidslag är att man ska se vad som är lägsta kraven i varje enskilt fall. Och när det gäller inflytandet lämnar rapporten bara över frågan på individen.
Överhuvudtaget anser Lennart Sjösten att det allt som oftast är de ekonomiska argumenten som blivit styrande i debatten om förkortad arbetstid.
- De arbetsmiljömässiga grunderna kommer inte fram i en diskussion där man bara pratar ekonomi. Men trycket måste minska på alla medborgare i dag. Vi börjar få ett samhälle där ingen orkar engagera sig fackligt eller politiskt.

NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000


Läs förslagen:
http://www.tco.se/frame.htm?&titel=Pressinfo&meny=pressi/pressim&page=press/lop720E

http://naring.regeringen.se/index.htm

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.