Stannar du hemma vid förkylning?
Under större delen av 90-talet sjönk den korta sjukfrånvaron. En anledning kan ha varit att karensdagen som infördes 1993 gjorde att folk inte hade råd att stanna hemma. Enligt en rapport från Arbetslivsinstitutet 1998 gick var tredje anställd till jobbet trots sjukdom. Den långa sjukfrånvaron har länge varit hög, nu ökar dock den korta sjukfrånvaron visar siffror från SAF.
Alf Eriksson, säljare, 57:
Nej, framförallt har jag inte tid. Det finns ingen annan som tar hand om jobbet, allt är så uppbokat med kundbesök. Är jag borta slås det mesta sönder. Ska jag vara hemma får jag vara rejält sjuk.
Pernilla Dahlgren, arbetsterapeut, 31:
Nej, jag har inte tid. En massa patienter blir lidande om jag är borta. Är jag förkyld undviker jag närkontakt med patienterna och sysslar med pappersarbete i stället.
Anita Theksöz, produktionsledare på reklambyrå, 30:
Nej, den första dagen kostar för mycket. Är jag förkyld brukar jag ta mig till arbetet ändå för att se om det är möjligt att jobba.
Silvia Klenz Jönsson, frilansar åt bokförlag, 49:
Nej, jag jobbar så mycket som jag orkar med om jag är sjuk. På sikt kan det bli dyrt för mig att vara sjuk, jag måste vara rädd om kunderna.
Michael Avidan, marknadsundersökare, 24:
Ja, det gör jag. Om jag är lätt förkyld kan jag stanna hemma någon dag eller så, men knappast en hel vecka.
Mehmet Korkmaz, fruktförsäljare, 20:
Javisst, om man är sjuk ska man vara hemma. Men är jag lite förkyld som i dag jobbar jag ändå. Det är inte farligt, jag är ute i friska luften.
NIKLAS HALLSTEDT© siftidningen 2001