Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SPP gör om förslaget till återbetalning av pensionsöverskottet

Publicerad

SPP gör om modellen för återbetalning av pensionsmiljarderna

Konkurrensverkets beslut överklagas inte. SPP-styrelsen ska istället förändra reglerna för hur de 75 överskottsmiljarderna ska kunna användas.

I förra veckan kom konkurrensverkets dom som stoppar den planerade utbetalningen av SPP-miljarderna till företagen.
Domen gav SPP-styrelsen två alternativ - överklaga eller göra om. I dag bestämde sig styrelsen för det senare.
- En arbetsgrupp har fram till den 21 januari på sig att komma med förslag till förändringar, säger Rolf Lundqvist som är en av SIFs representanter i SPPs styrelse.
Bakgrunden är att pensionsbolaget SPP har 100 miljarder mer än vad som behövs för att garantera de framtida tilläggspensionerna (ITP). Av de ska 75 miljarder tillbaka till företagen. Men det har inte varit det lättaste att hitta en modell för hur pengarna ska kunna användas.
Efter konkurrensverkets dom förra veckan gjorde SAF ett utspel. SAF välkomnade domen – trots att arbetsgivarorganisationens egna representanter i styrelsen stod bakom SPPs förslag till hur miljarderna ska kunna användas.
- SAF skulle helst se att pengarna betalades ut kontant. Men SAF-representanterna står fortfarande bakom vår uppgörelse. De stöder att vi ska försöka få igenom den med förändringar, säger Rolf Lundqvist.
Tidigare i höst fick företagen besked från SPP om hur mycket pengar de kan vänta sig. Nu gör alla turerna att utbetalningen försenas.
- Om vi lyckas komma överens med konkurrensverket finns fortfarande risken att någon överklagar till marknadsdomstolen. Det kommer ta minst ett halvår innan företagen kan använda pengarna.
Trots det uppmanar Rolf Lundqvist SIF-klubbarna att räkna med att pengarna snart kommer.
- SIF-klubbarna ska fortfarande kräva att de används till avtalspensioneringar, om de står inför förhandlingar om personalminskningar. Förhoppningsvis blir det även möjligt att använda dem retroaktivt.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.