Den 1 juli 2009 vill regeringen avskaffa statliga Apotekets ensamrätt att sälja läkemedel och låta flera företag konkurrera. Villkoren analyseras av en särskild utredare som lämnat ett delförslag.
Unionens tre klubbar inom Apoteket AB, med cirka 300 medlemmar på kundcentren i Kalmar och Uppsala och huvudkontoret i Stockholm, är kritiska.
Konsumenternas intresse talar enligt dem emot att ta bort Apotekets monopol på att sälja läkemedel. De menar att avvecklingen bestäms i en demokratiskt tvivelaktig ordning, där riksdagens slutliga beslut binds av tidigare ställningstaganden.
Anna Ekergren, ordförande i Unionenklubben vid Apotekets kundcenter i Kalmar, lyfter fram en punkt där klubbarna är kritiska:
- Varför ersätta objektiv rådgivning med konkurrens där vinsten styr? Den som nu går in på Apoteket får råd om vad som är bäst för kunden att köpa, oberoende av producentintressen och vad Apoteket tjänar mest på att sälja.
Hur troligt är det att kunderna får samma möjlighet efter omregleringen? undrar Unionens klubbar vid Apoteket. Behöver läkemedel kunna köpas dygnet runt? Hur stor är risken för överkonsumtion som kan ge livsfarliga skador på till exempel lever och njurar?
Unionenklubbarna hittar inget i apoteksutredningen som visar att konsumenterna får billigare läkemedel med avreglering. I grannländer med borttaget monopol åker många till Sverige och köper, eftersom våra apotek med monopol har betydligt lägre priser.
- Risken är att vinsten stannar hos mellanhänder, säger Tina Carlsson i styrelsen för Unionenklubben vid kundcentret i Uppsala.
Klubbarna tror inte det blir närmare till köpställen om fler får sälja läkemedel, annat än i storstäder.
- I vårt system med monopol kan vinstgivande apotek finansiera att glesbygdsapotek håller öppet där de inte bär sina kostnader fullt ut, säger Anna Ekergren.