Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sparkade fick 300 000 kronor i ersättning

Orden Unleash the fucking fury på Facebook ledde till uppsägning för de två Piteåborna. Unionen stämde GoExcellent i Arbetsdomstolen och nu får medlemmarna sammanlagt 300 000 kronor i ersättning.
Lina Björk, Lina Jonsson Publicerad 31 juli 2012, kl 11:22

I början av augusti förra året kommenterade två anställda på callcenterföretaget GoExcellent i Piteå en före detta arbetskamrats statusrad på Facebook. Kollegan kände sig lurad av företaget och för att stötta denne skrev kamraterna " Jag hade stormat in till XX och som Yngwe Malmsteen hade sagt - unleash the fucking fury."

Detta skrevs med glimten i ögat tyckte Unionenmedlemmarna. Det tyckte inte arbetsledningen som svarade med att säga upp de två männen på grund av hot. Bolaget gjorde också en polisanmälan, som dock lades ned med motiveringen att det inte fanns anledning att anta brott som hör under allmänt åtal.

Unionen valde att stämma GoExcellent i Arbetsdomstolen och nu har parterna enats i ett förlikningsavtal. En av männen får 90 000 kronor. Den andra får 215 000 kronor.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.