Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sparkad fick upprättelse

En två minuter lång intervju i lokalradion kostade honom jobbet. Destination Gotland menade att Unionenmedlemmen genom att låta sig intervjuas dels hade åsidosatt sina plikter, dels brutit mot företagets policy - att endast vd eller av denne utsedd person får uttala sig i media.
Linda Svensson Publicerad

I slutet av juli kolliderade två Gotlandsfärjor utanför Nynäshamn. Unionenmedlemmen, anställd som fartygsvärd på M/S Gotlandia, hade gått av sitt pass och låg och sov när han väcktes av larmet.

Allt som sedan skedde sköttes enligt inövade principer. All personal ombord, även de som egentligen var lediga, ryckte in. Så också Unionenmedlemmen, som inte vill uppge sitt namn.

När radio Gotland ringde uppfattade medlemmen att krisläget var avblåst.

- Jag hade fullgjort mina plikter och allt hade gått tillbaka till vanligheterna.

Men det tyckte inte Destination Gotlands ledning. En vecka efter färjeolyckan blev medlemmen inkallad till chefen. Med hänvisning till att han agerat "omdömeslöst och oprofessionellt" fick han sparken från sin tidsbegränsade anställning.

- Det här är 2009. Jag trodde inte att man kunde bli kallad till chefen och bli avskedad på grått papper. Möjligtvis på 70-talet att man kunde få städa sitt skrivbord och gå. Det var som en käftsmäll.

- Jag tror att jag helt enkelt var för obekväm för företaget. Jag har aldrig försökt dölja att jag har arbetat som journalist i 20 år. Men jag tror inte det var förrän olyckan skedde som företaget kom på att man inte ville ha en journalist där.

Inslaget i radio Gotland kastar ingen skugga över Destination Gotland eller företagets agerande vid olyckstillfället.

- Jag redogjorde väldigt sakligt och objektivt för vad som hade hänt. Jag haussade till och med Destination Gotland.

En som reagerade kraftfullt när han fick höra talas om fallet var Peter Skoglund, ombudsman på Seko Sjöfolk. Inte bara hade Destination Gotland misskött sig, de påstod sig dessutom agera med Sekos goda minne.

- Företaget hade inte varslat om vare sig uppsägning eller avskedande. Man pratade inte med varken Seko eller Unionen innan man sparkade killen.

Peter Skoglund kontaktade Unionenmedlemmen och sade sig villig att företräda honom, vilket Unionen inte hade några invändningar emot.

- Det stör mig att vd går ut och säger att de har Seko Sjöfolks stöd. Det är en ren och skär lögn. Man utnyttjar facket. Det är så sjukt, säger medlemmen.

I går, måndag, backade bolaget från avskedet. Medlemmen får lön så länge hans anställning skulle ha varat, men han är arbetsbefriad tills anställningsavtalet löper ut.

- Jag vill bara lämna det här nu. Jag är så jävla trött på allt tjafs. Och jag ångrar inte att jag pratade med radio Gotland. Med lite distans till det här kanske jag kommer att undersöka om det går att driva saken vidare, med krav på skadestånd. Jag har pratat med Unionen och de har sagt att jag bara kan höra av mig om jag vill ha hjälp.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.