Allt arbete i Solna, utanför Stockholm, ska präglas av jämställdhet. Den drivande kraften är Anna Attergren Granath.
- Det finns inte något könsneutralt beslutsfattande. Mitt arbete handlar inte bara om att se till att man arbetar politiskt på lika villkor och att man jobbar efter planen, utan även om att informera och sticka hål på fördomar och myter. När man ska tillsätta en person i en politisk arbetsgrupp går jag igenom listan och ser hur många män respektive kvinnor som finns med. I dag går det inte att tillsätta en arbetsgrupp som bara består av män utan en hel del debatt. För tio år sedan kunde det bara passerat, säger Anna Attegren Granath (fp), som är ordförande i Solnas jämställdhetskommitté.
Hennes uppgift är att driva på jämställdheten, kräva förändringar och se till att det händer saker. Det vanliga är, menar hon, att man tar tag i det som är det mest akuta och att jämställdhetsfrågan lämnas därhän.
- Jag tar kontakt med de personer som har ledande befattningar i stadens verksamheter. Vår pedagogik och vår service ska bli jämställd. Man får inte göra jämställdhet till en sidovagn och att männen kan fortsätta som tidigare. De måste vara med. Jag har märkt att det finns ett stort kunskapsglapp mellan kvinnor och män, när det gäller jämställdhet. Kvinnor är ofta mer insatta i den frågan jämfört med vad männen är.
Anna Attegren Granath menar att kvinnor ofta får höra att de gör fel.
- Ofta har kvinnor tilldelas skulden för att Sverige inte är ett jämställt land. Vi påstås agera felaktigt i våra val av studier, yrken, tidpunkt för barn och så vidare. Jämställdhet är en fråga som hela samhället måste ta ansvar för.
ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen