Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Socialförsäkringarna diskriminerar kvinnor

Publicerad

Socialförsäkringarna diskriminerar kvinnor

Kvinnor har svårare att få ersättning för arbetsskada, får lägre livräntor och pensioner. Om än inte avsiktligt diskrimineras kvinnor i socialförsäkringarna.

Det svenska socialförsäkringssystemet är inte könsneutralt, konstaterar TCO som hoppas kunna ändra på detta. I våras anmälde TCO Sverige och arbetsskadelagstiftningen till EU-kommissionen - lagom inför Sveriges EU-ordförandeskap år 2001.
- EU-kommissionen har beslutat att ta upp anmälan och ska ta kontakt med den svenska regeringen och det kan inte betecknas som något annat än en delseger, säger TCO-ordförande Sture Nordh.
Han kräver också att arbetsskadeutredningen i ett av regeringen kommande lagförslag görs om.
- Arbetsskadeutredningen måste ändras. Sverige kan inte bryta mot jämställdhetsdirektivet precis innan man tar över ordförandeskapet.
Svenska lagar förutsätts sedan 70-talet vara könsneutrala. Kvinnor och män behandlas i teorin lika. I praktiken är lagar och avtals utformning ofta sådan att kvinnor missgynnas. Något som inom EG-rätt går under benämning "indirekt diskriminering".
Ett exempel är när kvinnor, med en heltidstjänstgöring i botten, får lägre livränta när de under en begränsad tid deltidsarbetar för vård av barn; att kvinnors pensioner är lägre eftersom kvinnor som kollektiv beräknas leva längre. Ett tredje exempel, som Anna-Stina Elfving, ansvarig för sociala frågor, TCO, tar upp är förtidspensionerna. Förtidspensionerade kvinnor som får barn riskerar bli av med pensionen eftersom "hushållsarbete" likställs med lönearbete.
- Några motsvarande begränsningar för män, att meka med bilen eller snickra på huset finns inte, konstaterar Anna-Stina Elfving.
Flagrant är också statistiken över godkända arbetsskador.
Väsentligt fler män får sina arbetsskador godkända, enligt arbetarskyddsstyrelsens statistik åren 1994-1997. Detta efter 1993 när bedömningarna skärptes och klara medicinska diagnoser krävdes. Män drabbas i högre utsträckning av fall och slag, exponeras för farliga ämnen samt drabbas av samhället godtagna sjukdomar som magsår. Kvinnors förslitningsskador är svårare att direkt knyta till arbetsplatsen, och de stressrelaterade sjukdomarna typ fibromyalgi är ännu ofta outforskade.

MARIE NÄRLID © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.