Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smedjan i Arvika läggs ner

Publicerad

Smedjan i Arvika läggs ner

Metallklubben och ledningen för Arvika Smide kom inte överens om vilka som skulle sägas upp. Då beslutade ledningen att lägga ner fabriken.

När Novaterra tog över efter SKF i somras var förhoppningen att Arvika Smide skulle leva vidare. En rejäl bantning av personalstyrkan var dock ett krav, bara 66 av 220 personer skulle få behålla jobben.
Vilka tjänstemän som skulle gå blev klart för drygt en månad sedan.
- Vi var tvungna att gå med på nedskärningarna eftersom Smedjan hade tappat så många kunder, säger SIF-klubbens ordförande Jan Åke Eriksson.
På kollektivsidan gick det mindre bra att komma överens. Förhandlingarna mellan metallklubben och ledningen utvecklades till en infekterad strid.
52 metallare av dagens 192 skulle få stanna och ledningen ville behålla strategiska personer. I ett av de tidiga förslagen fick ingen metallare som var fackligt aktiv behålla jobbet. Metallklubben protesterade.
Hela tiden hängde hot om nedläggning i luften om de inte skulle komma överens.
I ledningens senaste förslag får några fackligt aktiva stanna. Enligt Jan Åke Eriksson skiljer det bara ett par personer mellan metalls och ledningens turordningslistor.
- Båda sidor har visat prov på dålig kompromissvilja. Jag kan inte förstå hur Metall låter företaget gå under för ett par personers skull.
Under måndagen fick personalen informationen från företagsledningen - Smedjan stängs våren 2000.
- Jag är själv en av de som skulle fått gå i vilket fall som helst. Men jag ville ändå rädda företaget. Då finns chansen att trenden vänder och vi får tillbaka jobb så småningom, säger Jan Åke Eriksson.
- Det är inget dåligt företag, det har bara hamnat lite på sniskan just nu.
Efter beskedet om nedläggning organiserades en omröstning bland metalls medlemmar, som gäller ledningens sista förslag till turordningslista. Som en reaktion avgick klubbstyrelsen. Ännu är resultatet av omröstningen inte klart, och om det skulle gå att ändra beslutet om nedläggning är högst osäkert.
I dag finns bara en tredjedel av Arvika Smides tidigare kunder kvar. Sedan 1996 har företaget gått med förlust, orsaken är enligt Jan Åke Eriksson dåligt ledarskap och allt för stora investeringar i dyra maskiner.
Arvika Smide tillverkar smidda komponenter till kullager- och fordonsindustri. Ägarna Novaterra driver gjuteri- och smidesverksamhet i bland annat Tyskland och Frankrike.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.