Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smarta lurar får TCO-märkning

Vad vet du om din smartphone? Har tillverkaren tagit sitt sociala ansvar och är den bra ur miljösynpunkt? Från mitten av maj kan du kolla det genom en ny TCO-märkning.
Eva Karlsson Publicerad 8 april 2013, kl 13:36

Mobiltelefoner med inbyggd datorkapacitet och stor touchbildskärm växer snabbast inom it och nästa år kommer en miljard smartphones att säljas. TCO Developments nya certifiering har tagit fasta på att en stor del av tillverkningen sker i fabriker där lönerna är låga och där arbetsvillkoren är bristfälliga.

Förutom att uppmuntra socialt ansvarstagande vill TCO Development genom märkningen exempelvis minska giftiga och allergiframkallande ämnen i produkterna. Certifieringen innehåller också tuffa prestandakrav på telefonens bildskärm.

- Om många väljer att bara köpa in hållbarhetscertifierade smartphones sänder det en tydlig signal till tillverkarna att människor och organisationer världen över anser att hållbarhetsfrågorna är viktiga, säger Niclas Rydell, ansvarig för produktcertifiering på TCO Development, i ett pressmeddelande.

Eva Karlsson