Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smarta lurar får TCO-märkning

Vad vet du om din smartphone? Har tillverkaren tagit sitt sociala ansvar och är den bra ur miljösynpunkt? Från mitten av maj kan du kolla det genom en ny TCO-märkning.
Eva Karlsson Publicerad 8 april 2013, kl 13:36

Mobiltelefoner med inbyggd datorkapacitet och stor touchbildskärm växer snabbast inom it och nästa år kommer en miljard smartphones att säljas. TCO Developments nya certifiering har tagit fasta på att en stor del av tillverkningen sker i fabriker där lönerna är låga och där arbetsvillkoren är bristfälliga.

Förutom att uppmuntra socialt ansvarstagande vill TCO Development genom märkningen exempelvis minska giftiga och allergiframkallande ämnen i produkterna. Certifieringen innehåller också tuffa prestandakrav på telefonens bildskärm.

- Om många väljer att bara köpa in hållbarhetscertifierade smartphones sänder det en tydlig signal till tillverkarna att människor och organisationer världen över anser att hållbarhetsfrågorna är viktiga, säger Niclas Rydell, ansvarig för produktcertifiering på TCO Development, i ett pressmeddelande.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.