Den allmänna pensionen består av premiepension och inkomstpension. Premiepension får den som vill ta ut redan från 61 års ålder. Man kan då välja mellan att ta ut hela, tre fjärdedels, halva eller en fjärdedel av den.
Många 61-åringar tar ut 25 procents premiepension och skaffar intyg på det från Försäkringskassan. Med intyget får de pensionärsrabatt på resor och andra tjänster.
Men det som ser ut som en smart affär kan i stället bli ett ekonomiskt dråpslag om jobbet försvinner, man blir arbetslös och inte längre behöver rabatten för resor till och från arbetsplatsen.
Det är inte nog med att det är svårt att hitta ett nytt jobb i den åldern. Ersättningen från arbetslöshetskassan sänks kännbart när man börjat ta ut pension.
Den som tjänat över a-kassans inkomsttak och normalt kunnat räkna med högsta dagpenningen 680 kronor före skatt får denna sänkt till 637 kronor. Eller från 13 600 kronor per månad, med 20 ersättningsdagar, till 12 700 kronor före skatt,
Detta för att som i exemplet ovan få 29 kronor per månad i 25-procentig premiepension vid 21 600 kronors månadslön, plus några pensionärsrabatter.
Reglerna som a-kassan har att följa står i paragraferna 27 och 32 i Lagen om arbetslöshetsförsäkring. Pensionen sänker a-kassans dagpenning från 80 till 65 procent av dagsförtjänsten, varefter dagpenningen minskas med 1/260 av årspensionen.
Den som har allmän pension, till exempel tar ut premiepension, är skyldig att meddela a-kassan. Annars får man för hög ersättning vid arbetslöshet och blir skyldig att betala tillbaka pengarna.
Vilket kan avslöjas vid Premiepensionsmyndighetens och a-kassans samkörningar av data.
Det kan bli mycket att betala på en gång när man har extra ont om pengar.