I studien har personalrekryterare på företag fått välja vem av två hypotetiska sökande som de skulle anställa eller kalla till anställningsintervju. Resultaten visar att de arbetssökande som ofta väljs bort i rekryteringen är de som är äldre än 55 år, har icke-europeiskt ursprung, är muslimer eller judar, har fler än ett barn, är överviktiga eller har varit sjukfrånvarande minst fem gånger det senaste året. Forskarna kunde däremot inte se att kvinnor väljs bort systematiskt.
Att forskarna valde att titta på just de här kategorierna beror på att även tidigare forskning visat att dessa grupper ofta diskrimineras på arbetsmarknaden. Men man valde även kategorierna utifrån det arbetsgivarna själva berättade om vilka kriterier som berörs vid en anställningsintervju.
- Vi delade upp studien i två delar, en för vilka som kallas på anställningsintervju och en för vilka man faktiskt anställer. Vid en intervju kan arbetsgivaren fråga om saker som inte framkommer i ett cv, till exempel om religiositet eller sjukfrånvaro, säger Per Johansson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.
Resultaten i studien visar tydligt hur personer ur dessa grupper väljs bort. Sannolikheten att som kraftigt överviktig bli erbjuden arbete är hela 80 procent lägre än för en normalviktig. Samma siffra gäller för en person med hög sjukfrånvaro, jämfört med den som har låg frånvaro.
- Jag tror det handlar om att minimera risken vid anställning och därför anställer man inte folk från grupper som man inte känner till. Ju mindre arbetsplatsen är och ju mer homogen den är, desto viktigare är det att den nya personen måste funka i gruppen. På en större arbetsplats där den nyanställde inte märks lika mycket, kan man ta större risker.
Mindre företag verkar vara mer benägna att diskriminera än företag som har 250 anställda och uppåt.
För vissa grupper är det inte bara risken att inte bli anställd man behöver oroa sig för, sannolikheten att ens blir kallad till en anställningsintervju är dessutom lägre. Den som är äldre än 55 år har till exempel 64 procent mindre chans att bli kallad till en intervju, jämfört med en sökande som är under 30 år. Men allra högst sannolikhet för en intervju är det för sökande i åldrarna 30 till 55 år.
Chansen att få en anställning om du är muslim eller jude är 25 procent lägre. Det samma gäller för flerbarnsföräldrar, en grupp som knappast kan räknas som en minoritet.
- Arbetsgivarna ville ge en lägre lön till dem som hade två eller fler barn, men som var lika övriga sökande i allt annat. Det beror nog på att småbarnsföräldrar ofta är mer frånvarande.
Fakta
Studien gjordes av IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).
I studien deltog personalrekryterare på företag i Stockholm län. Arbetsplatserna hade mellan 20 och 500 anställda.