Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Smal och barnlös, kristen, ung och frisk personal sökes

Är du överviktig, har du flera barn eller är du muslim? Då är risken stor att du väljs bort av både privata och offentliga arbetsgivare, enligt ny forskning.
Linnea Andersson Publicerad

I studien har personalrekryterare på företag fått välja vem av två hypotetiska sökande som de skulle anställa eller kalla till anställningsintervju. Resultaten visar att de arbetssökande som ofta väljs bort i rekryteringen är de som är äldre än 55 år, har icke-europeiskt ursprung, är muslimer eller judar, har fler än ett barn, är överviktiga eller har varit sjukfrånvarande minst fem gånger det senaste året. Forskarna kunde däremot inte se att kvinnor väljs bort systematiskt.

Att forskarna valde att titta på just de här kategorierna beror på att även tidigare forskning visat att dessa grupper ofta diskrimineras på arbetsmarknaden. Men man valde även kategorierna utifrån det arbetsgivarna själva berättade om vilka kriterier som berörs vid en anställningsintervju.

- Vi delade upp studien i två delar, en för vilka som kallas på anställningsintervju och en för vilka man faktiskt anställer. Vid en intervju kan arbetsgivaren fråga om saker som inte framkommer i ett cv, till exempel om religiositet eller sjukfrånvaro, säger Per Johansson, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet.

Resultaten i studien visar tydligt hur personer ur dessa grupper väljs bort. Sannolikheten att som kraftigt överviktig bli erbjuden arbete är hela 80 procent lägre än för en normalviktig. Samma siffra gäller för en person med hög sjukfrånvaro, jämfört med den som har låg frånvaro.

- Jag tror det handlar om att minimera risken vid anställning och därför anställer man inte folk från grupper som man inte känner till. Ju mindre arbetsplatsen är och ju mer homogen den är, desto viktigare är det att den nya personen måste funka i gruppen. På en större arbetsplats där den nyanställde inte märks lika mycket, kan man ta större risker.

Mindre företag verkar vara mer benägna att diskriminera än företag som har 250 anställda och uppåt.

För vissa grupper är det inte bara risken att inte bli anställd man behöver oroa sig för, sannolikheten att ens blir kallad till en anställningsintervju är dessutom lägre. Den som är äldre än 55 år har till exempel 64 procent mindre chans att bli kallad till en intervju, jämfört med en sökande som är under 30 år. Men allra högst sannolikhet för en intervju är det för sökande i åldrarna 30 till 55 år. 

Chansen att få en anställning om du är muslim eller jude är 25 procent lägre. Det samma gäller för flerbarnsföräldrar, en grupp som knappast kan räknas som en minoritet.

- Arbetsgivarna ville ge en lägre lön till dem som hade två eller fler barn, men som var lika övriga sökande i allt annat. Det beror nog på att småbarnsföräldrar ofta är mer frånvarande.

Fakta

Studien gjordes av IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering). 
I studien deltog personalrekryterare på företag i Stockholm län. Arbetsplatserna hade mellan 20 och 500 anställda.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.