När konkursförvaltarna nyligen lämnade in Saab Automobiles bouppteckning till Vänersborgs tingsrätt framkom att bolagets skulder är på nära 13 miljarder kronor medan tillgångarna uppgår till endast omkring 3,6 miljarder.
Det innebär att fordringsägarnas, inte minst de anställdas, chans att få sina pengar är små.
De anställdas fordringar uppgår till 513 miljoner kronor, alltså drygt en halv miljard.
Och när tillgångarna ska fördelas står de anställda inte högst på listan.
- Det har sagts att de ligger ganska högt upp i prioriteringen. Men det troliga är väl att man gör någon form av ackordsuppgörelse så att alla får en liten del av sin fordran. Det kan vara så att man kanske får tio procent av sin fordran så småningom, säger Johan Bäcklund.
Vilken typ av fordringar rör det sig om?
- Mestadels handlar det om lön under uppsägningstiden och semesterfordringar som varit för gamla för att täckas in i lönegarantin. Men det kan också handla om exempelvis tillgodohavanden i arbetstidsförkortningsbanker eller tidsbanker över huvud taget eller att man varit ute och rest och haft traktamente och annat som inte inrymts i lönegarantin.
Kommer vissa grupper av tjänstemän att drabbas hårdare än andra?
- Ja, de som har högst fordringar är ju höginkomsttagarna som slog i taket för lönegarantin redan i november under rekonstruktionen, vilket gjorde att de kom efter med löneutbetalningarna redan innan konkursen och sedan snabbt slog i taket i den nya lönegarantin.