År 2005 hade 51 procent av Sveriges småföretagare inget kollektivavtal, i år är siffran 58 procent. Det visar en undersökning som Företagarna har gjort.
Ju färre anställda, desto ovanligare med kollektivavtal. Av företagen med 1-4 anställda har 33 procent avtal. Av företagen med 5-19 samt 20-49 anställda har 68 procent respektive 87 procent kollektivavtal.
Anslutningsgraden är störst inom branscher som trafik/kommunikation, hotell och restaurang, vård och omsorg och minst inom teknisk konsult och finans. Andelen företag som har kollektivavtal eller hängavtal är störst i norra delarna av Sverige samt på Gotland. I Stockholm med omnejd är det minst vanligt.
Företagarorganisationen menar att företag som väljer bort kollektivavtal inte gör det för att man vill ge sämre villkor till sina anställda. Utan att avtalen ofta saknar tillräcklig flexibilitet, vilket nästan fyra av tio småföretagare anger som största orsak. Två av tio befarar risk för fackliga dispyter eller "annat".
Problemet med avtalen, skriver organisationen, är att de är framförhandlade "med de stora företagens situation som utgångspunkt. Det gör att de många gånger blir alltför otympliga att hantera för de små företagen."
Företagarna föreslår två åtgärder:
Det måste bli frivilligt att teckna kollektivavtal
- Det behövs en regel om proportionalitet för fackliga stridsåtgärder i svensk lag. En sådan regel skulle ge företagare möjlighet att via domstol stoppa blockader om de redan betalar lön och andra ersättningar som är i nivå med kollektivavtalen. Det finns en sådan regel på EU-nivå, men det behövs en regel som är anpassad till det svenska domstolssystemet.
Förbjud sympatiåtgärder
- I många länder i Europa är dessa åtgärder olagliga. Genom att förbjuda dem har företagare vars medarbetare inte heller vill ha kollektivavtal betydligt bättre förutsättningar att stå emot de fackliga stridsåtgärderna. Dessutom undviks på detta sätt att företag med gällande kollektivavtal dras in i konflikter som de inte själva kan påverka.