Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sluta röka med hjälp av din arbetsgivare

Publicerad

Sluta röka med hjälp av din arbetsgivare

Varje anställd som röker kostar företaget ungefär 20 000 kronor om året, eftersom rökare tar fler pauser.
Med ekonomiska argument vill kampanjen "Rökfri på jobbet" förmå arbetsgivarna att hjälpa sina anställda att fimpa.

Naturligtvis finns hälsoskälen också med. Enligt folkhälsoinstitutet dör 8000 människor varje år på grund av rökning. Forskning visar att varje cigarett förkortar livet med ungefär 10 minuter.
- Många vill sluta. Och arbetsgivarna vill hjälpa till, men vet inte hur, säger Barbro Holm Ivarsson som är projektledare för "Rökfri på jobbet".
- Vi har gjort en verktygslåda som innebär att arbetsgivarna initierar och sponsrar rökavvänjning, men ansvaret ligger på individen.
I verktygslådan ingår ett åttaveckorsprogram, telefonrådgivning och vid behov nikotinläkemedel. "Rökfri på jobbet" har prövats på ett företag, bokförlaget Liber. Där kom 30 av 40 rökare till första informationsträffen. 15 har hämtat ut nikotinläkemedel. Hur många som verkligen slutar röka går inte att säga ännu. Om ett år ska det utvärderas.
- Slutar fem personer att röka innebär det en vinst på 100 000 om året för företaget. Vårt mål är att hjälpa 5000 personer att sluta – det innebär att företagen sparar 100 miljoner kronor, säger Barbro Holm Ivarsson.
Det är inte bara genom fler pauser som rökarna kostar pengar för företagen. De som röker är också mera sjuka och har sjukare barn. I genomsnitt är de borta två och halv dag mer per år, till en kostnad av ungefär 2000 kronor.
Bakom kampanjen står bland annat folkhälsoinstitutet och arbetarskyddsstyrelsen. Arbetsmarknadens parter finns också med. Med deras hjälp ska materialet nu spridas till 15 000 företag som har mer än tio anställda.
- En bra tobakspolicy innebär good-will för arbetsgivaren. Då ingår att det finns rökrum som är ventilerade på rätt sätt, men framför allt att ställa upp och erbjuda hjälp åt anställda som vill sluta röka, säger Barbro Holm Ivarsson.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.