Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Slipp kontoret - jobba på café

Det är inte bara konstnärer som vill leva upp till författarmyten som jobbar från caféer. Allt fler tar med sig jobbet ut på stan. På nyöppnade "Coffice" kan man nu till och med boka sin egen plats.
Madeleine Danemo Publicerad

Dagens mobila värld öppnar upp för nya möjligheter till flexibla arbetsplatser. Varför sitta inne på ett grått oinspirerade kontor när man kan vidga sina vyer i offentligheten? Eller varför betala för dyra lokaler om man det kan räcka med att spendera någon hundralapp på fika och lunch för att få sig en sittplats under dagen? Det finns dock caféägare som tröttnat på att vara kontor till husvilla kunder som spenderar timtals framför laptopen . Rotationen på kunderna minskar och intäkterna likaså. Men nu har det öppnat en mötesplast på Södermalm i Stockholm under namnet "Coffice". Där kan de som blir medlemmar hyra in sig för 700 kronor per månad. Då får man tillgång till ett loungeutrymme och har möjlighet att skriva ut och kopiera.

Så nu behöver man inte ha kontor längre?

- Det är inte tänkt som en nio till fem arbetsplats om man tänker rent ergonomiskt. För ens egen skull och rygg så ska man nog inte jobba permanent från en fåtölj, säger Elin Olsson en av initivatagarna till caféet.

 De flesta av medlemmarna är en kreativ grupp som har möjlighet att vara flexibla och som i lugn och ro kan arbeta utan att riskera att bli utkastade mitt i skrivandet.

- Genom att vi gjorde det till en medlemsklubb så kan man med gott samvetet ta den tid man behöver och man behöver inte ens köpa en kopp kaffe, säger Elin Olsson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.