Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Skrattretande anspråk"

Löjeväckande och förmodligen ett försök till utpressning mot General Motors.
Så karaktäriserar en av Sveriges främste experter på immaterialrätt den stämningansökan som Saabs förre ägare, Spyker, lämnat in mot den amerikanska biljätten.
- Så här utifrån så har man faktiskt svårt att hålla sig för skratt när man ser vilken summa de kräver, säger den juridiske experten.
Anita Täpp Publicerad 9 augusti 2012, kl 13:36

Saabs förre ägare, holländska Spyker, har beslutat stämma General Motors, GM, på tre miljarder dollar, motsvarande drygt 20 miljarder kronor. Enligt ett pressmeddelande är förhoppningen att Spyker och Saab ska kompenseras för de stora skador som bolagen drabbades av till följd av GM:s agerande.

Den orsak som uppges är att GM ska ha bidragit till Saabs konkurs genom att stoppa försäljningen till Youngman för att undvika konkurrens på den kinesiska marknaden.

Det ska GM, som ägde rättigheterna till Saabs bilmodeller, ha gjort genom att vägra överlåta de licenser som var nödvändiga för att affären med kineserna skulle bli av.

Den summa på 3 miljarder dollar som Spyker kräver av GM är beräknad utifrån vad Saab hade kunnat vara värt i framtiden om den svenska biltillverkaren hade överlevt med Youngman.

Spyker ska nu ha lämnat in en stämningsansökan mot GM till en domstol i USA där man får hjälp av amerikanska jurister.

Men har Spyker någon chans att vinna mot GM på den grund som uppges?

När Kollega försöker få tala med någon av landets experter på immaterialrätt visar det sig att många på ett eller annat sätt varit involverade i turerna kring Saab och därför inte vill uttala sig av etiska skäl.

En av experterna är dock villig att kommentera saken, under förutsättning att han får vara anonym.

- Nu är jag ju inte alls insatt i detaljerna kring den här stämningsansökan. Men grundprincipen är ändå att GM, inom vissa ramar, gör som de vill med sina rättigheter. Var och en förfogar över sina rättigheter. Och om några löften getts så måste de vara rättsligt bindande.

- Jag kan tänka mig att det finns två spår som Spyker kan försöka gå på. Det ena är att man kommer att hävda att så mycket pengar skulle man ha tjänat om inte GM hade satt käppar i hjulet, vilket jag bedömer vara grundlöst och egentligen tycker är rätt komiskt.

- Det andra skulle kunna vara att man exempelvis kommer att hävda att GM varit otydlig vad gäller licenserna och att Spyker därför vill ha tillbaka pengar för de utgifter man då lagt ned alldeles i onödan när man försökte få till affären med Youngman. Men skulle man få rätt i det fallet så handlar det ändå om ett i sammanhanget ganska obetydligt belopp.

Juristen tror att orsaken till Spykers agerande är att man hoppas kunna klämma GM på en del pengar.

- Utifrån den information som Spyker gett så långt så framstår stämningen som grundlös. Och om man ser till det belopp som Spyker kräver så låter det som ett tokmål.

- Men i USA är grundprincipen att var en och får stå för sina rättegångskostnader själv och i ett sådant här mål kan det lätt bli över 50 miljoner kronor. Och där är också tillåtet att använda sig av ett system med så kallad contingent fee, vilket innebär att advokaterna jobbar gratis mot att de får en del av skadeståndet om man vinner målet. Och då behöver det alltså inte kosta något alls för den som stämmer. Medan motparten får stå för sina rättegångskostnader själv.

- Så det kan vara så att Spyker försöker utöva en slags utpressning mot GM, där man alltså hoppas på att GM hellre vill göra upp i godo, än att få dålig publicitet och behöva lägga tiotals miljoner på processen. Alltså få dem till förhandlingsbordet och kanske pressa dem till att betala ut ett antal miljoner dollar. Det finns många exempel på sådana mål i USA, som har lett till framgång.

Juristen har svårt att hålla sig för skratt när det gäller stämningsansökan.

- Jo, här har Spyker alltså ägt ett bolag som gått i konkurs. Och om bara någon annan inte gjort något så hade man blomstrat i Kina. Man har så att säga inget eget ansvar. Men allmänt är ju förutsättningarna så att GM inte är skyldigt att bistå ett annat bolag. Man måste ju kunna göra egna affärsmässiga överväganden för att lyckas med sitt eget bolag.

- Jag tror det handlar om att man försöker klämma GM på lite pengar. Aktieägarna har ju förlorat mycket och antagligen har det faktum att Victor Muller själv har jobbat som advokat spelat in.

Fakta

Immaterialrätt är det rättsområde som reglerar rätten till skydd för uppfinningar, varumärken, upphovsrätt m m.

Mest läst just nu

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Omslag Kollega 5 2024

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
Chef & Karriär nummer 3 2024 omslag

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.