Från halvårsskiftet har dock lagen breddats. Nu ska ingen få sämre villkor än någon annan på grund av etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning eller funktionshinder vid AMS-åtgärder, när man ska starta företag, vara med i facket eller när man köper varor, tjänster eller skaffar bostad.
Etnisk tillhörighet eller religion får inte heller vara anledning till sämre behandling av socialtjänsten, sjukvården eller när man ska få a-kassa.
Men lagen är inte heller nu heltäckande.
- Jämfört med förslaget har flera områden tagits bort, ett är skolan, säger Sonya Aho hos Ombudsmannen mot etnisk diskriminering (DO).
Den nya lagen ger arbetsförmedlingarna rätt att ge utvalda etniska grupper företräde till åtgärder och utbildningar för att hjälpa dem in på arbetsmarknaden. Däremot är det inte tillåtet för arbetsgivare att ge personerna företräde till anställning.
- Då gör han sig skyldig till positiv särbehandling. DO skulle helst ändra på lagen, säger Sonya Aho.
Positiv särbehandling är dock tillåten när det gäller jämställdhet och funktionshinder. Om exempelvis ett jobb ska tillsättas och valet står mellan en kvinna och en man med likvärdiga meriter är det okej för arbetsgivaren att ge jobbet till kvinnan just på grund av att hon är kvinna.
NIKLAS HALLSTEDT