Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Skapa en oumbärlig personlighet

Hänger du löst på jobbet? Det finns mycket du inte råder över, men din inställning kan få betydelse i neddragningstider.
Linda Svensson Publicerad
Oumbärlig på jobbet

- Men det är klart att den som över en dag blir en positiv och konstruktiv person kanske skapar lite frågetecken. Det handlar om en allmän attityd i vardagen, oavsett om det är låg- eller högkonjunktur.

Det säger Jennifer Woxö, konsultchef på Poolia.
Hon tror att det finns personer som anses oumbärliga på arbetsplatsen. Självklart handlar det många gånger om kompetens, men det kan också handla om personlighet.

- Det är de med mest positiv attityd man helst tar med sig i tuffa tider. Det ska inte vara "jajamänsan foten i kläm" hela tiden. Men en lösningsorienterad person. Man måste skilja på att ventilera och att klaga. Det blir roligare för en själv också.

Ett annat tips för den som vill förbättra chanserna att behålla jobbet är att våga mer.

- Det är bra om man vågar komma med de där förslagen man kanske har men inte vågat lämna. De som jobbar i verksamheten till vardags kan ha många tips på effektiviseringar. Det kan vara små saker i vardagen som får stora ekonomiska vinster. Då kanske man kan undvika uppsägning för en person också.

Skulle du trots allt bli varslad behöver det inte betyda att du inte gjort vad som står i din makt. Det finns turordningsregler att ta hänsyn till.

- Jag har själv blivit varslad, och tyckte det var jobbigt i perioder. Men jag fick ett ännu bättre jobb efter det. Det kan öppnas nya dörrar, säger Jennifer Woxö.

Fakta

Så ökar du dina chanser att få nytt jobb:

  • Nätverka, vårda dina personliga kontakter
  • Se över ditt cv
  • Gå kvällskurser, håll din kompetens uppdaterad
  • Bli inte lamslagen för att det råder lågkonjunktur

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.