35 nya nätverk ska bildas. 320 fackliga företrädare ska utbildas och få ökad kunskap om utvecklingsarbete på arbetsplatsen. Det är en del av Kompetensutvecklingsnätverkets, KUN, arbete i Skåne.
- Vi vill att man ser facket som en medpart och inte som en motpart. De fackliga företrädarna som deltar i KUN, ska inspireras att tillsammans med företagen och de anställda se nyttan av det livslånga lärandet och att kompetensutveckling är A och O i arbetslivet, säger Ulla Kristoffersson, projektledare SIF Syd.
KUN startade i början av året och är ett samarbetsprojekt mellan LO och TCO. SIF Syd är samordnare. Sex personer är projektanställda för att arbeta med KUN. De ska kontakta 1 000 fackliga företrädare på företag runt om i Skåne. Tanken är att de sedan ska bilda lokala nätverk i varje kommun i länet och där olika typer av företag ska ingå.
- Nätverken ska vara gränsöverskridande. Där kan både den lokala ICA-butiken och ortens storföretag ingå. Man kan även bilda nätverk branschvis. Det beror på hur det ser ut på orten och i de större städerna kanske det inte ens är tillräckligt med bara ett nätverk.
KUN finansieras delvis av EU och pågår under tio månader.
- Vi hoppas att nätverken sedan blir självgående och utvecklas till permanenta tillväxttorg dit alla kan vända sig, såväl anställda som företag. Vi ser nätverken som en plattform där man kan agera tillsammans i lokala frågor. Vi hoppas man ser nyttan av samarbetet och att man inte ser varandra som konkurrenter, menar hon.
320 fackliga företrädare ska utbildas under hösten. Syftet är att stärka de förtroendevalda så att de blir en aktiv part i företagets utveckling, bland annat genom arbetet i de lokala nätverken.
- Vår utvärdering i slutet av året får visa om och hur vi kan gå vidare, avslutar Ulla Kristoffersson.
ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen