Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjung ut på jobbet

Sverige är ett körtokigt land. Man beräknar att en halv miljon människor sjunger i kör. En del av dem återfinns i företagskörer hos arbetsgivare som insett att körsång är friskvård av högsta klass.
Johanna Rovira Publicerad 16 mars 2010, kl 14:12

Båmbåm båmbåm båmbåm båm. Måmå måmå måmå må.
Längst upp under takåsen på bokförlaget Natur & Kultur strömmar det toner. Företagskören N&K-kören har repetition med sin körledare Susanne Carlström.

- Jag har förstått att en anledning till att kören bildades för snart 30 år sedan var att det ansågs bra med en verksamhet som gick över avdelningsgränserna, säger Martina Lorentsson, alt i N&K-kören.

Körsångare är mer jämlika än andra. I jobbkören, till exempel, existerar inga hierarkier, chefen sjunger ihop med vaktmästaren och båda har en lika betydande roll. Rösten räknas, inte titeln.

Forskning visar dessutom att körsångare är lyckligare och friskare än andra.

- Efter körövningarna blir man på gott humör och har hur mycket energi som helst. Jag är helt övertygad om att sång sätter igång endorfinerna, säger Martina Lorentsson, som varit med i kören i drygt åtta år.

- Man gör något som är positivt och lustfyllt i grupp och bara det är en ren vitamininjektion, säger Mattias Ljung, tenor.

När kören, efter en kort uppvärmning och lite finslip på låten Hooked on a feeling, sätter igång att sjunga Håll mitt hjärta, håll min själ, låt mig bara stanna här, kan man inte annat än hålla med. Både om endorfinteorierna och i själva texten. Man kan faktiskt nästan se lyckopartiklar fara omkring i rummet och man blir klart salig av att lyssna.

Fast smått deppig också. För när kören klämmer i med nästa låt, i något som låter som minst åtta stämmor fastän det bara är sju körmedlemmar närvarande, grusas allt eget hopp om en framtid som lycklig korist. Vilken förmäten förhoppning kan överleva en sådan imponerande prestation?

- Den låten har en hög nivå och den här kören är jätteduktig, förklarar Susanne Carlström, när elpianot plockats ner och hon är i färd med att återvända till sitt ordinarie jobb som sångare i Radiokören.

- Det finns inga inträdeskrav, men det är ju bra om man sjunger rent. Samtidigt är det svårt att säga ifrån till någon som inte gör det, eftersom det trots allt är en företagskör.

Kören sjunger lite på sista versen eftersom de har svårt att rekrytera nya stämmor när folk slutar på förlaget. Det blir sårbart när man är för få. Sopranerna är till exempel inte anställda längre, men är ändå kvar i kören så länge arbetsgivaren, som står för fiolerna (körledarens arvode), inte protesterar. Martina och Mattias tvivlar dock på att det är den höga kvaliteten på kören som gör att kollegorna inte vill vara  med på noterna.

- Jag tror inte nivån uppfattas som hotfull, folk inser bara inte hur kul det faktiskt är att sjunga i kör, säger Mattias.

- Snarare kan den jargong som med tiden vuxit fram mellan oss i kören vara ett större hinder än att det är för svårt, säger Martina.

- Fast i början tänkte jag nog: Herregud vad bra alla är. Ingen trivs väl när man känner att man är ute på för djupt vatten? Men med det körutbud vi har i Sverige finns det alltid en kör som passar ens nivå. Det finns något för alla som gillar att sjunga, säger Mattias Ljung.

Fakta

  • Körsång omfattas numer av skattefrihet som friskvård om kören träffas på arbetsplatsen.
  • En engagerad körledare är a och o. Det kan vara svårt att hitta bra körledare - om det inte går via kontakter kan det finnas studenter på Musikhögskolan som kan tänka sig leda en företagskör. Även studieförbunden har körledare. Föreningen Sveriges körledare är ett annat alternativ. 
  • Det nystartade studieförbundet Kulturens bildningsverksamhet är skräddarsytt för just musikverksamhet. Där kan en kör få hjälp med åtminstone administrationen. Mer info
  • Det är viktigt att sätta upp mål, till exempel en konsert att öva inför.
  • Sveriges körförbund har 28 registrerade företagskörer. Medlemskörer får till exempel notbidrag för lagliga noter och slipper betala stimpengar för externa framträdanden.
  • ABB-kören i Västerås, Energiska kören på Vattenfall, Vox Media på SVT och Regeringskansliets kör är några exempel på livaktiga företagskörer.
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.