Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sjukskrivningarna spås öka dramatiskt

Försäkringskassan skriver upp prognosen rejält för antalet sjukskrivningar. Kostnaderna väntas öka med en miljard kronor i år och med 2,8 miljarder 2014.
- Jag är orolig för att det här kommer att fortsätta. Om det vi ser i statistiken är ett bra mått på hur folk har det i arbetslivet, då tror jag att kostnaden för den stressrelaterade ohälsan kommer att öka dramatiskt, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Ola Rennstam Publicerad

Sjuktalen är långt ifrån lika höga som de var i början av 2000-talet men antalet sjukskrivna ökar - för tredje året i rad. I Försäkringskassans senaste prognos som lämnas till regeringen inför budgeten spås ännu fler sjukskrivna än förväntat. Det innebär att utgifterna för sjukpenningen blir en miljard högre för statskassan i år än regeringen tidigare trott, och 2,8 miljarder högre nästa år.

Bakom ökningen finns stressrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa som kräver längre sjukskrivning som bipolär sjukdom och återinsjuknande i depressioner. Lindrigare depressioner ökar inte i samma utsträckning, enligt Försäkringskassans prognos.

- Det är inte särskilt förvånande. Att det finns en utbredd stress på arbetsplatserna är något vi varnat för under lång tid och som många av våra undersökningar visat, säger Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.

Han anser inte att de ökade sjuktalen är en konsekvens av regeringens politik, utan mer en utveckling som pågått de senaste två decennierna med allt mer slimmade organisationer.

- Det handlar om en underliggande problematik om hur vi organiserar arbetet - tiden räcker inte till. Allt fler känner sig stressade över att det är alldeles för mycket att göra, alldeles för dålig bemanning och för dåligt stöd i arbetet, vilket innebär att man måste jobba över för att göra jobbet klart, säger Roger Mörtvik.

- Många upplever också att arbetsuppgifterna inte är kopplade till deras yrke, man måste utföra uppgifter som tidigare gjordes av någon annan och hinner inte med det som är det med viktiga jobbet. Nyckeln i det här är att man måste känna att man har tillräckliga förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb; man ska inte behöva ta hem jobbet eller vakna mitt i natten. Det är en fara när jobbet börjar inkräkta på den tid som ska vara rekreation.

Vilka insatser bör göras för att motverka utvecklingen?

- Det finns ingen enkel lösning. Men arbetlivspolitiken och arbetsmiljöfrågorna måste uppgraderas. Under ekonomiska kriser glömmer man ofta bort hur folk har det på jobbet. Det behövs mer resurser till forskning och utveckling, och att man lyfter fram goda exempel på vad som funkar. Det är viktigt att frågan om arbetets innehåll får ta större plats i det fackliga arbetet, jag tycker att diskussionen om vad det goda arbetet är har försvunnit, facken har ett eget ansvar där.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.