Enkät om sjukförsäkringen:
Är det dags att slopa karensdagen?
Rickard Pettersson, 27 år, byggnadsarbetare, Linköping:
- Det kan det väl vara. Man kan ju inte rå för om man blir sjukskriven. Med karensdagen blir man utan pengar.
Eva Gustafsson, 43, undersköterska, Stockholm:
- Ja, det ska inte finnas karensdagar. Är man borta en dag förlorar man 800 kronor. Folk får ta komp och semester i stället. Men semestern behövs till annat.
Evy Lindgren, 70, städerska, kokerska och pensionär, Landskrona:
- Det är klart att det är. Och det fortast möjligt. Det är ingen diskussion om den saken. Man förlorar väldigt mycket på bara en dag.
Peter Björkman, 56, företagare, Stockholm:
- Absolut inte. Jag tycker att det är ett bra sätt att slippa okynnessjukskrivningarna. Men man kan inte förneka att karensdagen får stora konsekvenser för individen.
Jonas Lidman, 30, säljare, Stockholm:
- Nej, det är bra med en karensdag. När jag började jobba 1989 kunde man känna efter lite väl mycket innan man gick till jobbet. Nackdelen med karensdagen är att man jobbar trots att man är sjuk och smittar andra.
Fakta: Kostnaden för sjukförsäkringen har skjutit i höjden. I fjol ökade antalet dagar med sjukpenning med 24 procent. Dessutom ökade den genomsnittliga ersättningen med 5 procent, vilket tyder på att sjukfrånvaron ökar i grupper med goda inkomster. En möjlig förklaring till ökningen kan vara att åren med låg sjukfrånvaro nu tar ut sin rätt. Under mitten av 90-talet blev sjuknärvaron ett begrepp när anställda gick till jobbet trots sjukdom.
NIKLAS HALLSTEDT © siftidningen 2000