Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sista chansen att söka facklig kurs i Genève

Är du en yngre förtroendevald som gärna vill veta mer om hur facken och folkrörelserna kan påverka världen? Då har du ännu chans att få gå en fyraveckorskurs på Genevéskolan i vår och då också delta i den stora ILO-konferensen med deltagare från hela världen. Anmälan kan göras senast på söndag, den 15 december, på webben.
Anita Täpp Publicerad 9 december 2013, kl 10:00
Geneveskolan

- Jag tror alla som är fackligt intresserade skulle tycka att det här är det roligaste de någonsin har gjort, säger Lars Sandgren, klubbordförande på  livsmedelstillverkaren Gunnar Dafgård, som gick kursen i somras.

Att ILO är en trepartsorganisation där regeringar, fackförbund och arbetsgivare samarbetar på lika villkor, var det som lockade honom mest när han sökte till kursen.

- Vi är ju inte helt vana i Sverige vid att en konstellation fungerar så, därför var det intressant att kunna få reda på mer om hur det fungerar. Sedan är Geneveskolan en nordisk skola där man möter fackligt aktiva från de andra nordiska länderna vilket jag också gärna ville göra, för att få veta mer om hur det fungerar där.

Vad var den största behållningen med kursen?

- I och med att vi var på skolan i fyra veckor så blev vi ett gäng fackligt aktiva från de nordiska länderna där det blev mycket diskussioner på morgnar och kvällar, vilket gav minst lika mycket som den stora ILO-konferensen vi besökte. Men den innebar att man också fick en större förståelse för hur den fackliga kampen utspelar sig runt om i världen.

Hur har du haft användning av det du lärt dig?

- Dels har det varit väldigt motiverande för att man ska orka jobba vidare med det fackliga hemma, att man kan sätta in det i ett större perspektiv också, dels har jag fått en större förståelse för vikten av att försöka få till överenskommelser som alla parter är nöjda med. Det var något man jobbade med mycket därnere på ILO-konfersen och som man historiskt, sedan ILO grundades, har lyckats väldigt bra med, säger Lars Sandgren.

Unionens mål med fyraveckorskursen på den nordiska folkhögskolan, Genéveskolan, i Genéve, är att: "öka kunskapen för internationellt samarbete, internationellt regelverk, ILO och andra organisationer, stimulera till fackliga aktiviteter nationellt och internationellt samt att öka gemenskapen inom Norden samt den ömsesidiga språkförståelsen".

Kursen startar den 3 april 2014.

Om du är intresserad kan du på Unionens webbsida senast nästa söndag, den 15 december. Läs mer i faktarutan här ovan.

Fakta

Läs mer om kursen och anmäl dig här

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.