Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF:s pengar till små företag är redan bundna

Publicerad
SIF:s pengar till små företag
är redan bundna

De 50 miljoner kronor som SIF ska satsa på små företag har placerats i en fond. Medlemmar i förbundet runtom i landet som har hoppats att kunna få del av pengarna kan alltså inte räkna med det.


SIF i Norrbotten har dragit igång ett projekt som går ut på att få igång ett stort antal nya företag i länet. Regionchefen Christer Ejderberg har tidigare uttryckt en förhoppning om att en del av de 50 miljoner kronor som SIF beslutade att satsa som riskkapital skulle kunna användas i det projektet.
SIF:s ekonomichef Rolf Lundqvist har dock inget positivt besked att ge i den frågan.
- Att tro det är en total missuppfattning. Pengarna har placerats i en fond där experter tar ställning till vilka företag man bör stödja, säger han.
Expertisen i det här fallet står "Kompanjonfonden", som drivs av Atleägda Företagskapital. SIF, Metall och AP-fonden är några av delägarna, som tillsammans satsar 420 miljoner kronor som ska investeras i mindre onoterade företag.
- Vi har två syften med detta. Dels att få en bra avkastning på vårt kapital. Det andra är att främja en utveckling av svenskt näringsliv. Det blir en hjälp till mindre företag som har färdiga produkter att ta ett steg vidare och utvecklas, säger Lunqvist.

"Inga dåliga företag"
Urvalet görs av analytiker på Kompanjonfonden. En SIF-representant kommer att sitta med, men några särskilda fackliga hänsyn kommer inte att tas.
- Nej... Vad skulle det betyda? Det ska givetvis vara vettiga arbetsgivare. Ingen vill associera sig med dåliga företag, som bedriver rovdrift på de anställda. Men någon särskild kontroll av att de följer fackliga rekommendationer kan vi inte göra.
I detta första skede går SIF in med 50 miljoner kronor. Men Lundqvist håller öppet för att satsningen kommer att utvidgas. Han vill inte nämna några siffror, men antyder ändå att det vore rimligt att satsa lika mycket som Metall, vilket skylle betyda sammanlagt 200 miljoner kronor.
- Det är klart att det finns risker med sådana här satsningar. Statistiken visar att många företag av det här slaget inte klarar sig alls. Men samtidigt går de som lyckas väldigt bra, säger Lundqvist.
- Vi har gjort en hård bindning, för lång tid framöver. Vårt åtagande löper över tio år. I den meningen är det här en högrisksatsning, det är klart.
Från annat håll inom förbundet har kritik höjts för att SIF har haft alltför bråttom att ge sig in i projektet. Lundqvist håller inte med, utan hänvisar till att planering har pågått ända sedan förra hösten. Han berättar också att att förbundet är mitt uppe i diskussioner om att inleda liknande samarbeten med andra parter.

Norrbotten kör igång ändå
För SIF Norrbotten, och andra som har hoppats på att få del av utvecklingspengarna, återstår att förlita sig till sina egna resurser.
- Ska jag vara ärlig så hade jag egentligen inte räknat med att vi skulle kunna få några miljoner från den här potten, säger Christer Ejderberg.
Istället satsar SIF Norrbotten 250 000 kronor ur egen kassa för att dra igång en egen, norrländsk satsning på att få fram riskkapital.
- Det är inga orimliga summor som behövs för att få resultat. Vi beräknar att mellan tre och fem miljoner skulle kunna hjälpa fram 25 till 30 nya företag på ett år. Vi hoppas att andra ska följa vårt exempel, så att vi kan få igång den här utvecklingen till slut, säger Ejderberg.

MAGNUS A JACOBSSON© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.