Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF:s Maria-Ann Krantz om småföretagandet: Attityder viktigare än skatter

Publicerad

SIF:s Mari-Ann Krantz om småföretagandet:
"Attityder viktigare än skatter"

- Anderstorp och Gnosjö har samma skatter och regler som övriga Sverige. Och ändå ligger företagandet på topp där. Så är det också i Norditalien. Där finns tuffare skatter och fler och krångligare regler än i Sverige, säger Mari-Ann Krantz, SIF:s ordförande.

Småföretagsdelegationens slutrapport som presenterades i tisdags innehöll en mängd förslag på regelförenklingar och andra åtgärder för att öka småföretagandet.

Företagarna själv tvivlar på att förslagen verkligen genomförs, enligt en enkät som SAF gjort.

Mari-Ann Krantz saknar helheten i delegationens förslag, som hon tycker mest innehåller "en massa förslag i smått".

- Jag vet inte om det ska sitta en delegation på den nivå och hålla på sånt. Det är helheten som är det viktiga, industrins tillväxt och kompetensutveckling. Jag tycket man gjort det lätt för sig genom att föreslå kompetenskonton.

Ett förslag som hon är mycket tveksam till.

- Kontot innebär att stora belopp skattemedel undandras utan någon omedelbar effekt.

Hon är mer positiv till förslagen att starta en dialog om mer pensionspengar från olika institutionella placerare till riskkapital.

- Förslaget om en statlig förlustgaranti kan vara ett bra stöd i en sådan dialog, om det blir ett försäkringssystem och det innebär att avkastningskraven kan sänkas genom att risken minskar.

- Det gäller även förslaget om ändrad beskattning av riskkapitalbolag. Däremot finns det en risk att småföretagarkonton blir en ny möjlighet till skatteplanering.

När det gäller ökade placeringsmöjligheter för banker, försäkringsbolag och fonder genom höjd placeringsgräns från 5 till 10% anser SIF att förslaget inte får begränsas till vissa företag och till 10%.

- Det är viktigt att de institutionella ägarna ges betydligt större möjligheter än idag att ta kontrollposter i börsnoterade företag. Svenska institutioner måste åtminstone ha samma möjligheter som de internationella att köpa aktier på den svenska börsen, säger Mari-Ann Krantz.

Men viktigast är ändå en attitydesförändring.

- Jag tror man fixerar sig vid skatter, regler och arbetsrätt. Det finns många lönsamma företag som har inrättat sig efter de regler som finns.

LILIAN ALMROTH

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.