Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF utvecklar ny tjänst för IT-anställda

Publicerad

SIF utvecklar ny tjänst för IT-anställda

En temadag och en ny skräddarsydd tjänst för anställda inom IT-branschen. Ett samarbete med Time Stockholm. Det är några av satsningarna från SIF:s nya enhet BIT, Bransch-IT.

- SIF är det enda förbund som blivit erbjudet att delta som partner i Time Stockholm, som är fokuserad på IT, media och underhållningsbranschen och vänder sig mot företag, och ska uppmuntra företagstillväxten i Stockholm. På det här sättet blir SIF synligt i andra sammanhang än tidigare, säger Maria Sokolowski, chef för SIF:s nya enhet BIT, Bransch-IT.
Houdini, tidigare SIF:s industridag, ska få nytt namn. Det blir offentligt senare i vår. Temadagen är den 25 september, under Time-veckan i Stockholm. Målgruppen är personer som arbetar inom IT-branschen.
BIT består i dag av sex personer och är förbundets största satsning någonsin.
- Vi vill att när man talar om IT-branschen då är det detsamma som SIF. Vår uppgift är inte att skjuta på allt som rör sig, utan att göra det med stor omsorg - att sikta väl och skjuta mitt i prick. Under det första året arbetar vi mycket med kunskapsbyggande. En första kartläggning av branschen har precis blivit klar. Vi vill knyta till oss olika samarbetspartner och kommer att vara ute på företagen och försöka scanna av marknaden. Det viktiga är att vi kan erbjuda de tjänster och den service som våra medlemmar efterfrågar. Vi siktar också på att presentera en ny tjänst för våra medlemmar inom IT-sektorn på temadagen, säger hon.
- En annan viktig uppgift är också att ta fram en kommunikationsstrategi. Hur vi ska göra oss synliga och på vilket sätt vi ska kommunicera med omvärlden.
Vad anser du om kvinnornas roll inom IT-branschen?
- Om branschen vill att kvinnorna ska bli fler, de utgör 30 procent, så måste de kunna erbjuda villkor som gör det intressant för kvinnor att söka sig dit. Teknikindustrin har ju inte lyckats med att locka till sig kvinnor, menar Maria Sokolowski.

ULLA-KARIN HÖYNÄ© siftidningen 2000

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.