Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF Syd vädjade förgäves

Publicerad

SIF Syd vädjade förgäves

Vi behöver din hjälp. Vi är aldrig längre bort än en telefon, vädjade Leif Frankell, allmänna klubbens ordförande i SIF Syd. Men inte en medlem hörde av sig.

Allmänna klubben räknar nästan 11 000 medlemmar spridda över hela Skåne. Det är avdelningens största klubb med 47 procent av det totala antalet medlemmar. Få kommer dock på mötena. Ännu färre tar på sig uppdrag.

För att råda bot på det gav avdelningskontoret i februari ut ett temanummer på fem helsidor om allmänna klubben (Sydekot, nr 2/98). Där presenterade sig styrelsen och två arbetsplatsombud intervjuades. Ordföranden Leif Frankell, säljare inom Electroluxkoncernen, berättade om sin önskan att bygga upp ortsvisa sektioner för att komma närmare medlemmarna.

Frankell uppmanade fler medlemmar att engagera sig i fackligt arbete och bidra med idéer till verksamheten. "Jag är optimist, nu väntar jag många intressanta telefonsamtal", sa han och satte ut sitt hemnummer, 040-40 02 07.

I mitten av maj hade ännu inte en enda medlem ringt.

– Tyvärr inte, konstaterar Leif Frankell. Man tycker att man ska vara med i facket men bryr sig inte om att vara med och påverka.

– Jag tror inte vi får igång några ortssektioner i år. Vi har börjat lite i Ystad, men det finns inget intresse.

Utbildningen för arbetsplatsombud lockar inte deltagare. Till en utbildningskväll kom bara fyra personer. Och på klubbmötena kommer mest arbetslösa.

– Vi har nog 25 arbetslösa på 30 mötesdeltagare. Det ser inte bra ut. Jag är lite rädd att de arbetslösa medlemmarna blir fler och fler och kanske tar över allmänna klubben som i Stockholm.

Leif Frankell menar att de arbetslösa inte kan representera klubbens majoritet, de medlemmar som har en anställning. Men det är de arbetslösa som har tid att engagera sig i den interna demokratin. De yrkesarbetande får inte tiden att räcka till.

Frankell och hans styrelse tänker dock inte ge upp. De arbetslösa utgör hälften av styrelsen, inte mer, och det fungerar bra.

BJÖRN ÖIJER


Facklig frizon ska stärka demokratin

Minst varannan medlem ska delta i de fackliga besluten. Det är målet för ett projekt som SIF-avdelningarna i Stockholm, Södertälje och Uppsala startar för att utveckla demokratin.

De tre förbundsavdelningarna vill öka trycket i den representativa demokratin genom att prova "alternativa demokratiska strukturer". Ett slags facklig frizon har utropats för att öka engagemanget hos medlemmarna.

Projektledare är regionchefen i SIF-Stockholm, Håkan von Platen, som påtalat hur illa ställt det är med deltagandet på klubb- och repskapsmöten.

– Vi ska få prova vad som helst, inget är heligt. Jag vill inte säga mer just nu. Vill inte skapa låsningar.

Minst 50 procent av medlemmarna ska efter projektets slut delta "direkt eller indirekt" i besluten på klubb- och avdelningsnivå.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.