Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF stämmer Nestlé

Publicerad

SIF stämmer Nestlé

Arbetsgivaren hävdade att Thyra Andersson inte hade tillräcklig utbildning och sa upp henne. Nu stämmer SIF svenska Nestlé inför arbetsdomstolen.

- Jag trodde inte det var sant, säger Thyra Andersson som jobbade som produktutvecklare på Svenska Nestlé i Bjuv.
- Jag visste att några måste gå. Men jag hade jobbat där i 22 år så för mig var det ingen risk, trodde jag.
Sedan första augusti är hon arbetslös. Turordningslistan där hon blev utpekad som en av dem som skulle sägas upp i samband med en omorganisation gjordes i december förra året.
- Då hävdade arbetsgivaren att Thyra Andersson inte hade rätt utbildning. Därför gick vi med på deras lista, säger Jan Erlandsson som är SIF-klubbens ordförande på Nestlé i Bjuv.
Så fort Thyra Andersson fick beskedet protesterade hon hos både arbetsgivaren och facket.
- Jag är utbildad hushållstekniker. Det är samma utbildning som en annan kvinna på min avdelning har. Hon fick stanna, trots att hon bara jobbat hälften så lång tid som jag, säger Thyra Andersson.
Facket insåg misstaget och krävde att hon skulle få behålla sitt jobb. Företaget sade nej i både lokala och centrala förhandlingar.
- De säger att jag inte kan tillräckligt med data. Men jag har aldrig fått gå några datautbildningar, som de andra på min avdelning, trots att jag bett om det, säger Thyra Andersson.
SIF har stämt Nestlé, för brott mot lagen om anställningsskydd och kräver att Thyra Andersson ska får 75000 kronor i skadestånd och drygt 18000 kronor i månaden tills rättegången i arbetsdomstolen.
Men företagsledningen tänker inte backa.
- När vi gjorde upp turordningslistan diskuterades inte bara utbildning, utan också kompetens. Den här kvinnans kompetens räcker inte till, säger Jörgen Lantz som är personalchef på Svenska Nestlé.
- Vi var överens med facket. Jag är mycket förvånad över att de nu tar upp och driver det här fallet.
Men SIF-klubben hävdar att företaget har fel. Alla fakta låg inte på bordet. Jan Erlandsson tycker att företagets inställning i är symptomatisk för hur Svenska Nestlé agerat de senaste åren.
- Istället för att ta rättelse så blånekar de och driver saker in absurdum. Det går inte att lösa tvister i lokala förhandlingar längre.
För Thyra Andersson kan det dröja ända upp till ett år innan fallet kommer upp i arbetsdomstolen.

JOHANNA JOHNSSON © siftidningen 1999

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.