Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Sif ska agera för insatser vid återuppbyggnaden"

- Självklart protesterar vi mot kriget, säger Lilian Ringsand, Sifs förste vice ordförande och ledamot i TCO:s styrelse.
Publicerad
Efter USA:s anfall mot Irak har hundratusentals människor världen över demonstrerat mot kriget. I Stockholm samlades 10 000 personer för att demonstrera mot kriget på torsdagskvällen. I Luleå överlämnade gymnasieelever på fredagen en uppmaning till LO att ta ett klart ställningstagande i krigsfrågan. Flera fackliga internationaler, däribland Europafacket och FFI, Fria fackföreningsinternationalen, tar avstånd från kriget och uppmanar medlemsorganisationerna att agera.
- TCO har tidigare valt att följa FFI:s och Europafackets linje. Det är tillsammans man kan nå resultat, det är viktigt att arbeta via internationalerna, att agera och demonstrera, säger Lilian Ringsand.
Att arbeta för en stark opinion mot kriget är oerhört viktigt enligt TCO:s ordförande Sture Nordh.
- En stark folklig internationell opinion kan leda till försiktighet i hur man brukar våld. En opinion som kritiserar USA har också betydelse för vad som sker efter krigsslutet, säger Sture Nordh.
EU-kommissionen har anslagit 21 miljoner euro till hjälpinsatser för krigets offer. Humanitära insatser kan bli aktuella även för TCO.
- Vi kan mycket väl arbeta med direkta insatser via FFI och se till att det samlas in pengar till mat, läkemedel och bostäder, Sture Nordh.
Även Lilian Ringsand förespråkar insatser för att bistå befolkningen i det drabbade landet då kriget upphört.
- Sif kommer självklart att agera för insatser då det gäller återuppbyggnaden. TCO-styrelsen ska fullfölja den diskussion som vi redan påbörjat, säger hon.
Fackens bistånd har ofta koncentrerats till insatser för att bygga upp de fackliga organisationerna.
- Att stärka det fackliga arbetet är en viktig process i demokratiseringen, säger Lilian Ringsand.
På Balkan har TCO och LO tillsammans med FFI ett projekt för att stötta centralorganisationerna. Satsningar görs på medlemsrekrytering och utbildning i förhandlingsteknik. Tillsammans med FFI skulle något liknande kunna bli aktuellt i Irak där statsmakten också kontrollerat fackförbunden. I sådant läge är det viktigt att klargöra villkoren menar TCO:s internationelle sekreterare Lasse Bengtsson.
- Om vi ska vara med och bygga upp demokratiska fackföreningar är det viktigt att de är oberoende och självständiga både vad det gäller partipolitik och hjälp utifrån.
Erfarenheten är dock att det inte är en bra strategi att bygga upp nya organisationer.
- Det är bättre att diskutera fram ett samarbete med de nya ledarna, säger Lasse Bengtsson.
Inför helgen planeras manifestationer mot kriget på närmare 40 orter runt om i landet. På www.motkrig.org finns mer information.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.