Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF satsar på att bli bäst

Publicerad

Arbetet med att profilera SIF som Sveriges bästa fackförbund har dragit igång. Projektgruppen räknar med att prislappen landar på nästan 70 miljoner kronor.

SIF:s förbundsstyrelse och kongress har satt upp mål för SIF. Mål som bland annat syftar till att förbundet ska ta tillvara såväl individens som kollektivets intressen, och profilera SIF inom bland annat arbetsmiljö, löner, kompetens och karriär. Den främsta målgruppen är högskoleutbildade mellan 25 och 40 år, både befintliga och presumtiva medlemmar.
En speciell projektgrupp har satts samman och ska under fyra år arbeta med att etablera SIF:s nya profil. Tanken är att alla ska stå bakom den nya inriktningen, så man arbetar mycket med att förankra profilen hos medlemmar, förtroendevalda och anställda.
- Vi tycker att SIF har en otydlig självbild i dag. Förbundet ska bli distinkt i konturerna och skapa värde för medlemmarna. Folk ska inte bli medlemmar när det börjar gå dåligt i arbetslivet, vi vill ha med dem från början, säger Nina Kullberg, projektledare.
Projektet har beviljats tio miljoner kronor för i år. Pengarna tas från Framtidsfonden som har 500 miljoner kronor att användas till strategiska insatser för att stärka SIF:s ställning. Kostnaden för projektets tre återstående år beräknas till 58,9 miljoner, merparten för annonser och TV-reklam.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.