Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF samarbetar med IT-företag

Publicerad

Yesitworks, en rekryteringsfirma inom IT, är SIF:s nya samarbetspartner. Tillsammans ska de ge seminarier om arbetslivet i branschen.

- Vårt mål är att bli kända, att synas och kanske framstå som ett alternativ. Vår förhoppning är att fler vill bli medlemmar i SIF, säger Maria Sokolowski, chef för SIF:s IT-enhet.
Tre olika seminarier ska hållas under våren. Det första, som är i morgon, handlar om en sund IT-karriär. SIF kommer att bistå med experter inom olika områden.
Vid årsskiftet startades SIF:s nya enhet för IT-branschen. Nu ska man genom olika undersökningar ta reda på vad befintliga och potentiella medlemmar vill ha ut av ett medlemskap i förbundet.
- SIF har egentligen inga konkurrenter som jag ser det. Vi är det enda fackförbundet för IT-folket. Vi har redan många medlemmar i branschen, men jag hoppas på ännu högre organisationsgrad, säger Maria Sokolowski.
Ett sätt att visa upp sig och locka medlemmar är samarbete med andra aktörer på området, däribland Yesitworks.
- Samarbetet kommer säkerligen att utökas. Vi söker partners, och undersöker vilka konstellationer som är viktiga för de anställda.
SIF har cirka 30 000 medlemmar som jobbar i IT-branschen.

LINDA SVENSSON© siftidningen 2001

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.