Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF-priset försvann utan diskussion

Publicerad

SIF-priset försvann utan diskussion

Vad hände med Kupplet? Förbundets årliga pris för berömvärda insatser inom kompetensutveckling finns inte mer. Ingen vill ta ansvar för att det försvann.
Kupplet delades ut varje år 1991-96 i samband med SIF:s kongresser eller industridagar. I juryn satt fil dr Magnus Söderström, vd för Institutet för personal- och företagsutveckling IPF.
Bland pristagarna finns företrädare för Telia, Telub, Hägglunds, SSAB Tunnplåt och BIM Kemi. Medlemmar, vd:ar och utbildningschefer har fått Kupplet för utvecklingsinsatser inom fortbildning, IT och arbetsorganisation.
Priset var dels en glasskulptur i form av kunskapens äpple, dels 10 000 kronor. Det bidrog till att placera SIF på kartan i det ämne som fackliga ledare och politiker utropat till 90-talets viktigaste. Priset uppmärksammades i olika media.
– Det var en manifestation av SIF:s ambitioner. Vi belönade dem som gick från ord till handling i ett partsgemensamt arbete, säger Kupplets eldsjäl Helga Messel.
1997 var det plötsligt stopp. Ingen fick Kupplet. Inget meddelades om orsaken. Vad var det som hände, förbundssekreterare Anders Widlund?
– Jag vet inte, har ingen minnesbild. Jag har tolkat det som att det priset haft sin tid.
Lika ovetande är förbundsordförande Mari-Ann Krantz:

– Jag kan inte svara på det. Det försvann bara. Kommer inte ihåg om det finns något beslut.
Är det inte märkligt mot bakgrund av att kompetensutveckling är en profilfråga för SIF?

– Klart jag tycker det.
Enligt Helga Messel hade det krävts ett beslut i förbundsstyrelsen för att Kupplet skulle fortsätta delas ut efter kongressperioden 1993-96. Messel var tjänstledig från SIF våren 1997 men säger att hon skickade – via sin sekreterare –en e-postfråga till Mari-Ann Krantz om priset skulle fortsätta delas ut. Det kom aldrig något svar.
– Det är definitivt inte likt mig att inte svara, säger Mari-Ann Krantz. Om brevet ramlat bort, varför stöter ingen på då?
Helga Messel hade avgått som chef och tyckte inte att hon längre hade ansvar för priset. I samma veva hade SIF vakanser på både kanslichefs- och utvecklingschefsposterna.
Är det läge att återuppliva Kupplet?

– Jag måste först ta reda på anledningen till att det inte finns kvar, säger Mari-Ann Krantz.

BJÖRN ÖIJER© SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.