Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF överväger att utesluta nazist

Publicerad

SIF överväger att utesluta nazist

Århundradets sista styrelsemöte i SIF avgör om en medlem ska uteslutas på grund av sina åsikter. Mannen får två veckor på sig att ta avstånd från nazismens idéer.

Det rör sig om en av de 62 personer som utpekades med namn och bild i fyra stockholmstidningars gemensamma publicering 30 november. Mannen är bosatt på en mindre ort. Han har dömts för rasistiska brott och avtjänat ett fängelsestraff. Han har även skrivit i en tidning med koppling till en nazistisk organisation. Enligt polisen har han i dag en lägre profil än tidigare.
Brotten begicks innan han blev SIF-medlem våren 1998. Han arbetade på ett dataföretag men blev uppsagd på grund av arbetsbrist. Han har ansökt om ersättning från SIF:s a-kassa.
SIF är ett partipolitiskt oberoende fackförbund vars stadgar inte tillåter att medlemmar utesluts på grund av sina åsikter. Det skiljer SIF och andra tjänstemannafack från LO-förbund som Metall och Handels, där respekten för demokrati och lika rättigheter för alla människor finns inskriven i stadgarnas portalparagraf.
Förbundsstyrelsen hade på onsdagen en ingående diskussion om att ändå utesluta medlemmen som en politisk markering att rasism och nazism är oförenligt med värderingarna i en facklig organisation. Några ledamöter invände att förenings- och åsiktsfriheten är grundläggande rättigheter och att fackets roll är att bevaka den enskildes intressen i arbetslivet. Styrelsens majoritet vill att medlemmen tar avstånd från den nazistiska ideologin för att han ska kunna vara kvar i SIF.
- I går hade vi ett samtal med honom där vi talade om att vi överväger att utesluta honom. Nu skriver förbundet också ett brev till honom där vi vill ha svar på ett antal frågor. Först när vi har hans svar kommer förbundsstyrelsen att besluta om den här personen ska uteslutas eller inte, säger SIFs ordförande Mari-Ann Krantz.
- Att vi hyllar demokratin och dess arbetssätt innebär att ingen, inte ens de med antidemokratiska åsikter, kan uteslutas ohörda.
Styrelsen beslutade också att stadgarna ska ses över i syfte att tydliggöra SIF:s värderingar och villkoren för medlemskap.
Flera fackförbund har inlett sådana översyner. Byggnads har fyra medlemmar som fanns med i dagstidningarnas porträttgalleri 30 november. Alla fyra har fått två veckor på sig att kommentera de uppgifter som publicerats om dem.

BJÖRN ÖIJER © siftidningen 1999  

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.