Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif krymper

Sif har fått svårare att värva nya medlemmar och har under årets första sju månader börjat krympa. Antalet yrkesaktiva medlemmar är nu drygt 308 000. Minskningen är marginell, men det kan vara ett trendbrott.
Publicerad
Sif har vuxit stadigt nästan varje år, och i fjol slogs nya medlemsrekord tack vare en stor tillströmning, bland annat av anställda i IT-branschen. Då var det också många som tidigare bara varit anslutna till a-kassan som valde att bli fullvärdiga medlemmar. Ett skäl var troligen Sifs inkomstförsäkring, som lanserades med påkostade reklamkampanjer.
I vintras tycks det dock ha vänt. Redan under första kvartalet märktes en tydlig nedgång, och i april beslutade förbundsstyrelsen att utreda orsaker och möjliga åtgärder.
Under de närmaste månaderna kommer Sif att satsa på att värva fler inom IT-sektorn, genom annonser, radioreklam och en rekryteringstävling. Under hösten väntas beslut om mer långsiktiga kampanjer.
Orosmolnen finns, men de är inte så stora ännu. Även om Sif nu har drygt 1 000 färre yrkesaktiva medlemmar än i fjol, så är det ändå mer än man haft alla tidigare år. Sif har passerat Metall och ligger säker på andraplatsen bland Sveriges fackförbund (Kommunal är etta).
Förutom de yrkesaktiva medlemmarna har Sif också många pensionärer och studerande. Totalt har därför förbundet 367 245 medlemmar (1 juli), vilket faktiskt är något fler än vid årsskiftet.
Minskningen av de fullbetalande medlemmarna innebär dock att det rinner in mindre pengar, vilket tvingar fram en omprövning av verksamheten. Visserligen har Sif flera miljarder kronor i sina reservfonder, men hittills har förbundets kongresser inte velat tillåta att dessa pengar används till den vanliga verksamheten.

DAG BREMBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.